Вести

Завршена изградња Визиторског центра на Феликс Ромулијани

Завршена изградња Визиторског центра на Феликс Ромулијани

Завршетак изградње Визиторског центра у оквиру локалитета Феликс Ромулијана свечано је обележен уз присуство високих званичника Владе Републике Србије, Делегације Европске уније и амбасаде Савезне Републике Немачке.

Министар културе Никола Селаковић истакао је овом приликом да су овим подухватом у оквиру пројекта ''ЕУ за културно историјског наслеђе и туризам'' који имплементира Немачка развоја агенција ГИЗ, Европска унија и немачки партнери, показали колико је важно да се наше културно -историјско наслеђе представи на један прави и квалитетан начин не само Србији, већ читавој Европи и целом свету.

-У Србији је много археолошких налазишта, али је Феликс Ромулијана једини локалитет који је препоручио и Унеско и цео свет. Морамо да се потрудимо и удружимо ресурсе да оно што је свет препознао као најрепрезентативније и ми најбоље представимо свету. Само у првих осам месеци ове године, археолошки локалитет Феликс Ромулијана посетило је 40.000 људи, а модерно доба и савремене технологије захтевају представљање културног и историјског наслеђа на један много креативнији начин. Влада Србије, у договору са представницима Министарства туризма и омладине и Министарства културе ће са 25 милиона динара финансирати набавку изузетно скупе опреме за овај објекат како би сви посетиоци још боље разумели значај овог локалитета, али и да би овде, на прави начин, осетили дух античког Рима, дух цивилизације која је утемељила и данашњу модерну Европу, поручио је министар Селаковић.

Све присутне је поздравио и градоначелник Зајечара Бошко Ничић и захвалио се свима који су помогли изградњу Центра за посетиоце.

-Феликс Ромулијана је место где се одвијају највећи и најважнији културни догађаји у Зајечару. Визиторски центар ће значајно побољшати туристичку понуду Зајечара. Овај објекат је од великог значаја не само за Србију, већ и за читаву европску заједницу, рекао је градоначелник Зајечара.

Шеф Делегације и амбасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре је истакао да су ове инвестиције осмишљене не само да заштите наше заједничко културно наслеђе у Европи, већ и да оснаже туризам у овом региону и подрже локалну економију и отварање нових радних места.

-Очување прошлости и њено промовисање за будућност је оно што Европска унија ради кроз пројекат "ЕУ за културно наслеђе и туризам’".Данас видимо завршетак радова на Центру за посетиоце на Феликс Ромулијани, прошле недеље обележили смо завршетак прве фазе радова на обнови Краљеве винарије у Тополи. Радимо на пимницама близу Неготина и даље смо поносни на Голубац и Фетислам, чију смо реконструкцију недавно помогли, рекао је Жиофре.

-Немачка међународна организација за сарадњу подржала је Србију у различитим областима економског развоја, укључујући очување културног наслеђа и одрживити туризам. Центар за посетиоце изграђен је у складу са савременим стандардима и енергетски је ефикасан. То је место за пружање информација различитим циљним групама и за обезбеђивање историјског, друштвеног и економског контекста за сам локалитет, истакао је Карстен Мајер -Вифхаузен, заменик амбасадорке Немачке у Србији.

Изградња Центра за посетиоце урађена је у оквиру пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ који финансирају Европска унија и Влада Немачке, а спроводи ГИЗ, а који има за циљ промоцију источне Србије и доњег Подунавља као атрактивне културне и туристичке дестинације.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.