ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА ЗАЈЕЧАРА У 2023. ГОДИНИ

Важи од 09.02.2023. до 01.03.2023.

           

            На основу члана 17., 18. и 19. Закона о јавном информисању и медијима ("Сл. гласник РС", бр. 83/2014, 58/2015 и 12/2016 - аутентично тумачење), члана 4. и 8. Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања ("Сл. гласник РС", бр. 16/2016 и 8/2017), члана 66. Статута града Зајечара ("Сл. лист града Зајечара", бр. 4/2019 и 67/2021), члана 12. Одлуке о Градском већу града Зајечара ("Сл. лист града Зајечара", бр. 8/2019), Одлуке о буџету града Зајечара за 2023. годину („Сл. лист града Зајечара'', бр. 39/2022) и Решења Комисије за контролу државне помоћи Републике Србије Број: 401-00-00017/2023-01/2 од 19.01.2023. године, Градско веће града Зајечара, на седници одржаној дана 31.01.2023. године, расписује

ЈАВНИ ПОЗИВ

ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА ЗАЈЕЧАРА У 2023. ГОДИНИ

 

I

Суфинансирање пројеката производње медијских садржаја

 Намена средстава  за остваривање јавног интереса

            Конкурс се расписује ради суфинансирања производње медијских садржаја из области јавног информисања који доприносе истинитом, непристрасном, правовременом и потпуном информисању свих грађана Града Зајечара; подизању квалитета информисања особа са инвалидитетом и припадника других мањинских група; заштити и развоју људских права и демократије; унапређивању правне и социјалне државе; слободном развоју личности и заштити деце и развоју културног и уметничког стваралаштва; развоју образовања, укључујући и медијску писменост као део образовног система; развоју науке, спорта и физичке културе; заштити животне средине и здравља људи; унапређивању медијског и новинарског професионализма и осталих медијских садржаја који доприносе задовољавању потреба грађана Града Зајечара за информацијама и садржајима из свих области живота, без дискриминације.

Износ средстава која су опредељена за конкурс

         Висина средстава предвиђених за остваривањe и унапређење јавног интереса у области јавног информисања у 2023. години, опредељених Одлуком о буџету града Зајечара за 2023. годину („Сл. лист града Зајечара'', бр. 39/2022) износи у оквиру програма 1201 - развој културе и информисања, програмска активност 1201-0004 – Остваривање и унапређење јавног интереса у области јавног информисања, апропријација 118/0, економска класификација: - 423421 – Услуге информисања јавности, у износу од 7.730.000,00 динара, за суфинансирање пројеката за производњу медијских садржаја, - 423432 – Објављивање тендера и информативних огласа, у износу од 120.000,00 динара, за објаву конкурса, 423591 – Накнаде члановима управних, надзорних одбора и комисија, у износу од 150.000,00 динара за накнаде чланова комисије са припадајућим порезима и доприносима и Решењем о расписивању Конкурса за суфинансирање пројеката у области јавног информисања у области јавног информисања на територији Града Зајечара у 2023. години, III број 403-1/2023 од 31.01.2023. године.

 

            Најмањи износ средстава који се одобрава по пројекту износи 100.000,00 динара једнократно, а највећи износ који се одобрава по пројекту је 1.500.000,00 динара у више месечних рата.

 

         Средства намењена суфинансирању пројекатa производње медијског садржаја се обрачунавају у бруто износу (износу пре одбитка пореза и других накнада) и исплаћује се у више рата с тим да се износ неопходан за покривање трошкова дисконтује на њихову вредност у тренутку доделе при чему се користи тренутно важећа дисконтна стопа (на интернет презентацији Комисије за контролу државне помоћи се објављује дисконтна стопа која се користи).

 

         У складу са Уредбом о условима и критеријумима усклађености државне помоћи у области јавног информисања (”Службени гласник РС”, бр. 9/22, у даљем тексту: Уредба), државна помоћ се сматра усклађеном уколико се додељује учеснику на тржишту који се не налази у поступку повраћаја државне или de minimis помоћи, као и учесницима на тржишту који нису били у тешкоћама у смислу Уредбе о условима и критеријумима усклађености државне помоћи за санацију и реструктуирање учесника на тржишту у тешкоћама („Службени гласник РС“, број 62/21) на дан 31. децембар 2019. године.

 

            Учесник конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за штампане медије, радио, интернет медије и новинске агенције, који су локалног значаја и доприносе остваривању јавног интереса у јавном информисању, може поднети захтев за суфинансирање највише до 80% оправданих трошкова пројекта, док учесник конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за телевизију, може поднети захтев за суфинансирање највише до 50% оправданих трошкова пројекта производње медијских садржаја који доприносе остваривању јавног интереса у јавном информисању.

 

            Оправдани трошкови су трошкови који су настали у вези са израдом медијског садржаја, а нарочито:

1.     процењени бруто трошкови зарада и накнада ангажованих лица на производњи медијских садржаја

2.     трошкови закупа простора, опреме, локације и друге неопходне материјалне и нематеријалне имовине за потребе производње медијских садржаја;

3.     трошак употребе сопствене имовине (амортизација);

4.     трошкови увођења нових технологија са циљем унапређења услуге јавног информисања (дигитализација, прилагођавање медијских садржаја особама са инвалидитетом и др.);

5.     трошкови истраживања малог опсега која имају за циљ боље разумевање навика коришћења медија, степен медијске писмености и положаја друштвено осетљивих група у медијима.

 

            Оправданим трошковима, не сматрају се трошкови издаваштвања, трошкови дистрибуције и трошкови промоције.

 

            Ако учесник на тржишту, поред израде конкретног медијског садржаја обавља и друге делатности у вези са израдом медијског садржаја или истовремено производи више медијских садржаја коришћењем или ангажовањем истих ресурса (нпр. људских, материјалних или нематеријалних), у оправдани трошак улази сразмерни удео у заједничким трошковима продукције.

 

           

            Корисници државне помоћи за производњу медијских садржаја у штампаном и дигиталном формату могу бити микро, мала и средња правна лица и предузетници.

 

         Средства додељена учесницима на конкурсу не смеју допринети повећању основних средстава корисника, односно проширењу постојећих делатности, нити обједињавању медија (медијска концентрација) и оснивању и/или регистровању нових учесника на тржишту док се средства не смеју користити за друге намене, а нарочито производњу других медијских садржаја (преливање средстава).

 

         Конкурс се расписује за спровођење пројеката чија реализација траје до 01.12.2023. године.

II

Право учешћа на конкурсу

            Право учешћа на конкурсу има:

         1. издавач медија чији је медиј уписан у Регистар медија, који се води у Агенцији за привредне регистре;

           2. правно лице, односно предузетник, који се бави производњом медијских садржаја и који има доказ да ће суфинансирани медијски садржај бити реализован путем медија.

            Право учешћа на конкурсу немају:

 

            - издавачи медија који се финансирају из јавних прихода;

 

            - лица која су у претходном периоду добила средства намењена пројектном суфинансирању, а нису на време и у прописаној форми поднела наративни и финансијски извештај.

            Право учешћа на конкурсу немају лица која се налазе у поступку повраћаја државне или de minimis помоћи, као и лица која су била у тешкоћама у смислу Уредбе о условима и критеријумима усклађености државне помоћи за санацију и реструктуирање учесника на тржишту у тешкоћама („Службени гласник РС“, број 62/21) на дан 31. децембра 2019. године.

            Под медијем се, у смислу закона, подразумевају дневне и периодичне новине, сервис новинске агенције, радио - програм и телевизијски програм и електронска издања тих медија, као и самостална електронска издања (уређивачки обликоване интернет странице или интернет портали), који су регистровани у Регистру медија, у складу са Законом.

 

            На конкурсу се може учествовати само са једним пројектом и то уколико тај пројекат није већ започет у тренутку подношења пријаве на конкурс.

 

            Пројекат, у смислу закона, подразумева заокружену програмску целину или део целине (жанровска и временска) којом се доприноси остваривању јавног интереса у складу са Законом.

 

            Ако је учесник конкурса издавач више медија, може на конкурсу учествовати са једним пројектом за сваки медиј.

 

            Учесник конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за штампане медије, радио, интернет медије и новинске агенције, који су локалног значаја и доприносе остваривању јавног интереса у јавном информисању, може поднети захтев за суфинансирање највише до 80% оправданих трошкова пројекта, док учесник конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за телевизију, може поднети захтев за суфинансирање највише до 50% оправданих трошкова пројекта производње медијских садржаја који доприносе остваривању јавног интереса у јавном информисању.

III

Критеријуми за учешће на конкурсу

          Пројекти пријављени на конкурс оцењују се према мери у којој су предложене пројектне активности подесне да остваре општи јавни интерес у области јавног информисања, у смислу члана 15. Закона о јавном информисању и медијима и у складу са чланом 18. Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

          Критеријуми на основу којих ће се оцењивати пројекти пријављени на конкурс су:

            1) мера у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни интерес у области јавног информисања;

            2) мера пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима.

            На основу ових критеријума, посебно ће се оцењивати:

            1.  Значај пројекта са становишта:

*       остваривања јавног интереса у области јавног информисања;

*       остваривање намене конкурса;

*       усклађености пројекта са реалним проблемима, потребама и приоритетима циљних група;

*       идентификованих и јасно дефинисаних потреба циљних група;

*       заступљености иновативног елемента у пројекту и новинарско истраживачког приступа.

            2.  Утицај и изводљивост са становишта:

*       усклађености планираних активности са циљевима, очекиваним резултатима и потребама  циљних група;

*       степена утицаја пројекта на квалитет информисања циљне групе;

*       мерљивости индикатора који омогућавају прећење реализације пројекта;

*       разрађености и изводљивости плана реализације пројекта;

*       степена развојне и финансијске одрживости пројекта (позитивни ефекти пројекта настављају се након што се оконча подршка).

            3.  Капацитети са становишта:

*       степена организационих и управљачких способности предлагача пројекта;

*       неопходних ресурса за реализацију пројекта;

*       стручних и професионалних референци предлагача пројекта, које одговарају предложеним циљевима и активностима пројекта.

            4. Буџет и оправданост трошкова са становишта:

*       прецизности и разрађености буџета пројекта, који показује усклађеност предвиђеног трошка са пројектним активностима;

*       економске оправданости предлога буџета у односу на циљ и пројектне активности.

 

            На основу критеријума из Правилника, посебно ће се оцењивати:

 

            1) да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране државних органа, регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда (податке прибавља стручна служба од Регулаторног тела за електронске медије, за електронске медије, а од Савета за штампу, за штампане и онлајн медије);

            2) доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити.

 

Посебни критеријуми за оцењивање пројеката

            Посебни критеријуми који ће се примењивати приликом оцењивања су следећи:

 

1.     да је пројекат од посебног значаја за информисање становништва на територији Града Зајечара;

2.     мера у којој пројекат доприноси очувању српског националног и културног идентитета и jезика;

3.     актуелност теме и доступност већем броју корисника;

4.     мера у којој пројекат доприноси бољој информисаности особа са инвалидитетом и припадника националних мањина;

5.     мера у којој предложени пројекат доприноси унапређењу положаjа и равноправности одређених друштвених група: малолетника, жена, старих, економски и сoцијално угрожених друштвених група, припадника ЛГБТ популације, итд.;

6.     мера у којој пројекат доприноси унапређењу медијске писмености и родне равноправности.

IV

Пријава на конкурс

          Рок за подношење пријава пројеката је 20 дана од дана објављивања Конкурса.

          Јавни позив за учешће на конкурсу биће објављен на веб сајту Града Зајечара, на интернет адреси www.zajecar.info и у листу „Тимок“.

            Проверу документације поднете на конкурс обавља Одељења за привреду и друштвене делатности Градске управе града Зајечара. Провера документације односи се на испуњеност услова за учешће на конкурсу, поштовање рокова и потпуност приспелих пријава. Учесник конкурса који је поднео пријаву са непотпуном или непрецизно попуњеном документацијом, биће обавештен путем електронске поште да недостатак отклони у накнадно одређеном року. Пројекат учесника конкурса који у накнадно одређеном року не достави тражену документацију, неће бити узети у разматрање. О раду Комисије сачињава се записник који ће бити достављен члановима исте.

          Учеснику конкурса који није поднео ниједан прописани документ наведен у јавном позиву за учешће на конкурсу, осим обрасца за пријаву, не доставља се обавештење за отклањање недостатака и његов пројекат се неће разматрати.

          Пројекат који је достављен након прописаног рока за подношење, не разматра се.

         

            Кориснику средстава неће бити дозвољено да закључи уговор, уколико му je рачун буде у блокади, односно неће му се пренети средства на рачун уколико му рачун буде блокиран након закључења уговора.

 

            Одобрена средства се користе искључиво за намене за којe су додељена, а корисник средстава је дужан да достави извештај о реализацији пројекта, материјални доказ о реализацији и дистрибуцији/емитовању, као и о наменском коришћењу додељених средстава у прописаном року.

 

          Одлуку о расподели средстава са образложењем, на основу Предлога Комисије доноси председник Градског већа најкасније у року од 90 дана од дана закључења Конкурса. Одлука се објављује на веб сајту Града Зајечара и у електронској форми, доставља свим учесницима Конкурса. У складу са чланом 27. Правилника, учесници конкурса који су добили мање средстава од тражених, дужни су да у најкраћем року доставе нову спецификацију трошкова, у складу са додељеним средствима, или  писмено обавештење да одустају од средстава која су им одобрена.

 

          На основу решења са сваким учесником коме су одобрена средства закључује се уговор, који је основ за праћење реализације суфинансираног пројекта. Уколико учесник конкурса не закључи уговор, односно не достави уредно потписане и оверене примерке уговора, сматраће се да је одустао од додељених средстава.

V

Документација коју прилаже подносилац пројекта

 

            Учесник конкурса је обавезан да достави:

1.     Попуњен и оверен пријавни Образац 1 за учешће на конкурсу. Образац се преузима са сајта Града Зајечара www.zajecar.info:

o   Образац 1 – пријава: попуњен предлог пројекта и

o   Образац 1 – табела: попуњен буџет пројекта.

2.     Копије следећих докумената:

           

o  Потврда Народне банке Републике Србије да нема евидентиране основе и налоге у принудној наплати (да нема блокиран рачун), која није старија од датума расписивања конкурса;

o  Решење о регистрацији из Регистра медија који се води у Агенцији за привредне регистре, са подацима уписаним у складу са Законом о јавном информисању и медијима (у обзир се неће узимати решење о регистрацији из Регистра јавних гласила у Агенцији за привредне регистре);

o  Дозвола за емитовање радио и/или ТВ програма издата од Регулаторног тела за електронске медије;

o  Оверена изjава/сагласност медија (или више њих) да ће програмски садржаj бити емитован/објављен у том медију (обавезно само за правна лица и предузетнике који се баве производњом медијских садржаја и који су регистровани за продукциjу телевизиjског и радиjског програма);

o  Потписана изјава учесника да се не налази у поступку повраћаја државне или de minimis помоћи, као и да нису били у тешкоћама на дан 31. децембар 2019. године;

o  Потписана изјава учесника да пројекат не може реализовати на други начин, без помоћи државе, односно субвенцијом;

o  Потписана изјава учесника на конкурсу о томе да ли је учеснику за исти пројекат већ додељена државна помоћ или de minimis помоћи у текућој фискалној години и по ком основу, за штампане медије, радио, интернет медије и новинске агенције;

o  Потписана изјава учесника на конкурсу о томе да ли је учеснику за исти пројекат већ додељена државна помоћ или de minimis помоћи у текућој фискалној години и по ком основу, за производњу медијских садржаја за телевизију;

o  Визуелни приказ предложеног медијског садржаја (трејлер, примерак новина, џингл и сл).

            Пријава (образац 1.) и буџет пројекта (образац 1.) подносе се у 4 примерка, а остала документа у 1 и достављају на адресу: Градска управа Града Зајечара, Трг Ослобођења бр. 1, 19000 Зајечар, са назнаком „конкурс за суфинансирање пројеката у области информисања“, или лично у Информативно услужном центру Градске управе Града Зајечара, Трг Ослобођења бр. 1.

 

            Конкурсни материјал се не враћа.

 

VI

 

Јавни позив за достављање предлога за чланове конкурсне комисије

 

            Градско веће града Зајечара упућује јавни позив новинарским и медијским удружењима, која су регистрована најмање три године пре датума расписивања конкурса, и медијским стручњацима заинтересованим за рад у комисији да доставе своје предлоге за чланове комисије за реализацију конкурса за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса из области јавног информисања. Удружења, уз предлог, подносе и доказ о регистрацији удружења у Регистру удружења.

            За члана комисије именује се  лице које је независни стручњак за медије, или је медијски радник и не сме бити у сукобу интереса нити обављати јавну функцију, у складу са правилима о борби против корупције. Уз предлог за члана комисије потребно је доставити и кратку биографију.

            Рок за подношење предлога кандидата за чланове Комисије је 20 дана од дана објављивања Конкурса.

            Предлоге доставити у писаној форми на адресу: Градска управа Града Зајечара, Трг Ослобођења бр. 1, 19000 Зајечар, са назнаком: "Конкурс за суфинансирање проjеката у области jавног информисања" (НЕ ОТВАРАТИ) или предати лично у Информативно услужном центру Градске управе Града Зајечара, Трг Ослобођења бр. 1.

 

VII Заштита података о личности

 

            Сви подаци о личности који буду достављени Градском већу града Зајечара биће обрађивани искључиво у сврху учешћа у јавном позиву, а у складу са Законом о заштити података о личности.

 

            Приступ личним подацима имаће само овлашћена лица Градског већа града Зајечара која су обавезана на чување поверљивости података о личности и неће их откривати трећој страни осим ако је то неопходно у сврху контроле поступка спровођења јавног позива или ревизије.

 

            Градско веће града Зајечара чуваће податке о личности у року предвиђеним законом уз примену одговарајућих техничких, организационих и кадровских мера.

 

            Лица чији се подаци обрађују имају право на приступ, исправку и брисање својих података, право на ограничење обраде својих података, права на приговор и право на притужбу Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

            За учешће на јавном позиву, Ваша је законска обавеза да нам дате Ваше личне податке, тачне и потпуне. У супротном нећете моћи да остварите Ваше право учешћа.

 

            III број: 403-2/2023

            У Зајечару, 31.01.2023. године

ГРАДСКО ВЕЋЕ ГРАДА ЗАЈЕЧАРА

ПРЕДСЕДНИК     

Бошко Ничић, с. р.     

 

Документација: