Вести

Бадње вече у Зајечару: Молимо се за мир

Бадње вече у Зајечару: Молимо се за мир

Житељи Зајечара и православни верници прослављају Бадње вече уочи највеселијег хришћанског празника-Божића.

Након Повечерја у Саборном храму рождества Пресвете Богородице, које је са свештенством Тимочке епархије одржао епископ тимочки Иларион, ка централном градском тргу кренула је свечана литија. У литији, коју је предводио владика Иларион, поред великог броја грађана, били су и највиши званичници града, градоначелник Велимир Огњеновић и председник Скупштине града Стефан Занков, са сарадницима.

Налагање бадњака, које симболише светлост и топлоту која греје и зближава вернике, обавио је епископ Иларион, који је грађанима честитао Бадње вече и предстојећи празник:

Увек се молимо за мир, за мир у у нама самима, у душама нашим, молимо се за мир у нашим породицама, за мир у нашој држави.

Свима вама окупљним вечерас око огња и бадњег дрвета, на овај Бадњи дан у претпразничном расположењу, честитам велики хришћански празник рождества Христовог, небеским поздравом:

Мир Божји-Христос се роди! Ваистину се роди!

Окупљени грађани загрејали су се чајем, куваном ракијом и вином.

Налагање бадњака обављено је и у Звездану.

Божићна литургија почиње тачно у поноћ у зајечарском храму.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

  • 06
    јан
    Зајечар: Сечење бадњака у зору -Срећан Бадњи дан

    Традиционалним сечењем бадњака у оближњим шумама и Зајечарци који славе Божић по јулијанском календару, почели су у рану зору обележавање Бадњег дана.

    Више
  • 06
    јан
    Бадње вече у Зајечару: Благослов свима који га траже

    Након бденија у Саборном храму рођења пресвете Богородице и свечане литије, на градском тргу у Зајечару обављено је налагање бадњака. У божићном обраћању грађанима, владика Иларион је истакао да благослов може наћи свако ко га буде тражио.

    Више
  • 06
    јан
    Бадње дрво спремно за прославу Бадње вечери

    Прослава Бадњег дана у Зајечару почела је јутрос на брду Вршка Чука изнад града где је посечено церово дрво. Дрво које ће вечерас бити заложено на градском тргу, посекао је помоћник градоначелника Зајечара Срђан Недељковић, у присуству свештенства Тимочке епархије.

    Више
  • 05
    јан
    Зајечар се припрема за Бадњи дан

    Прослава Бадњег дана у Зајечару почиње 6.јануара у 7,30, када ће бити посечено бадње дрво. Бденије почиње у 16 сати, након чега свечана литија креће ка центру града. Налагање бадњака је на Тргу ослобођења у 18 сати. Окупљеним грађанима биће служени чај, грејана ракија и вино.

    Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.