Вести

Минијатурне књиге пред зајечарском публиком

Минијатурне књиге пред зајечарском публиком

У Завичајном кутку Матичне библиотеке "Светозар Марковић" у Зајечару отворена је изложба минијатурних и ретких књига „Минијатура на зрну грашка“, аутора Дејана Вукичевића

Поставку чине ретке и минијатурне књиге српске националне библиотеке које су толико мале да се не могу читати голим оком.

Аутор изложбе, Дејан Вукичевић каже да је ово несвакидашња, али врло посећена изложба.

Ради се о изложби од 38 експоната из збирке минијатурних књига Народне библиотеке Србије. То су књиге формата 100 са 100 милиметара и ја бих лично препоручио две најмање књиге које су димензија 6 са 6 милиметара, објављене у Минхену 1959. и 1972. године. Посебно је занимљива и минијатура која се зове „Успомена Свјетскога рата“, у којој Франц Јозеф објашњава зашто Србији објављује рат,

рекао је Вукичевић.

Збирку минијатурних књига Народне библиотеке Србије чине највише дела на српском па онда на руском, француском, словеначком, мађарском, немачком и чешком језику.

Најзаступљеније су белетристичке књиге, монографске, језички речници, мали број теолошке литературе, неколико политичких памфлета.

Поставка се може разгледати у наредних месец дана. Након Зајечара сели се у Неготин.

Прву књигу овакве врсте објавио је Петер Шефер 1468. године у димензијама 94 x 65 мм а најмањом штампаном књигом сматра се Азбука у сликама Егона Пругмајера која је објављена 1971. у част Међународне изложбе књиге као уметничког предмета. Њене димензије су 3 x 2,5 мм.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.