Вести

Дела Крстомира Миловановића даривана музеју

Дела Крстомира Миловановића даривана музеју

Народни музеј у Зајечару од данас је богатији за три уметничка дела из циклуса "Асоцијација" академског сликара и сценографа Kрстомира Миловановића, по чијим су сценографијама биле препознатљиве представе зајечарског театра.

Радови су тридесет година красили хотел „Србија Тис“, али су власници хотела сматрали да ће их сачувати од заборава ако их дарују музеју.

Ове слике први пут су изложене 1977. године у нашем музеју, на групној изложби, чији је члан био и Kрстомир Миловановић, а у хотелу „Србија-Тис“ налазе се већ 30 година. Оне су сачуване и по жељи супруге Kрстомира, Лепосаве Миловановић, ова изузетна дела сада поново налазе место у нашем музеју“,

рекла је Нина Погарчић, историчар уметности

Kрстомир Миловановић био је један од најзначајнијих сценографа у нашој земљи, уметник који је радио у бројним позориштима Србије. Добитник је чак 11 награда за сценографију на Сусретима професионалних позоришта Србије “Јоаким Вујић”. Најзначајнији траг оставио је у зајечарском позоришту, чији је члан био од 1966.године.

Био је члан УЛУС-а и УЛУПУДС-а. Септембарска награда Града Зајечара припала му је 1973. а прва награда за сликарство на Септембарској изложби у Зајечару 1978. године. Награђен је Орденом рада са сребрним венцем 1985. Године, а Златну повељу за сценографију на фестивалу малих позоришних форми у Земуну добио је 1995. године.

Награда за најбољу сценографију на „Данима Зорана Радмиловића“ носи његово име.

Преминуо је у Зајечару 2005. године.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.