Вести

Изложба илустрација проте Симе Жикића

Изложба илустрација проте Симе Жикића

У галерији Народног музеја у Зајечару данас је отворена изложба "Сима Жикић сведок ратних страдања" чији је аутор Милена Милошевић Мицић, виши кустос историчар уметности.

Значајна и богата уметничка заоставштина Симе Жикића (1878-1964), књажевачког свештеника који је рођен у Зајечару, вероучитеља, иконописца, сликара и учитеља цртања, представља изузетан извор за разумевање, ново сагледавање и тумачење историје и доприноси реконструкцији одређених делова колективног памћења.

Kроз приказ 40-ак илустрација које на маргинама појашњавају текст друге свеске рукописа мемоара "Први светски рат", ова изложба представља проту Симу Жикића као сведока ратних страдања становништва Тимочке крајине и Србије у току балканских и првог светског рата.

Изложба се у зајечарском музеју може разгледати до 25. марта, а поставку су отвориле ауторка Милена Милошевић Мицић из књажевачког Завичајног музеја и историчар уметности у Народном музеју у Зајечару Нина Погарчић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.