Вести

Преднацрт Закона о заштити од насиља у породици

Преднацрт Закона о заштити од насиља у породици

У Зајечару је данас одржана јавна расправе о Преднацрту закона о заштити од насиља у породици, који ће, како је најављено, бити усвојен у Народној скупштини након формирања нове Владе Србије.

Основна новина је удаљавање насилника из породице на 48 сати одмах по пријави и доласку полиције. О даљим мерама одлучиваће тужилаштво.

Државни секретар у Министарству правде, Радомир Илић истакао је да ће, по узору на град Зрењанин, бити формирана координациона тела у свим општинама која ће имати све податке о насилницима, али и која ће незапосленим жртвама омогући да се економски осамостале. Са применом закона може се очекивати већи број случајева насиља који ће свој епилог имати на суду, рекао је Илић.

Начелник Зајечарског управног округа Владан Пауновић је, поздрављајући учеснике скупа, подсетио на црну статистику породичног насиља: сваких десет дана једну жену убије партнер а од 20.000 пријава насиља годишње, тек око 3.500 резултира кривичним поступком. Циљ закона је да се не понове ове мрачне статистике, нагласио је Пауновић.

Тежимо уређеном, демократском друштву, тако да у складу са тим мењамо нашу законску регулативу, усвајајући највише стандарде, међу којима је и Закон о заштити од насиља у породици. Насиље не можемо да искоренимо, али можемо да смањимо,

рекао је Пауновић.

Шефица кабинета градоначелника Милена Трајковић казала је да је сузбијање насиља над женама стратешки стуб политике унапређења родне равноправности у Србији, и да је основни циљ свих грађана да живе у напредном, демократском друштву где ниједан живот неће бити изгубљен у породичном насиљу.

Јавну расправу о Преднацрту Закона о заштити од насиља у породици организовало је Министарство правде уз подршку ЈРГА Пројекта за реформу правосуђа и одговорну власт Америчке организације за међународну сарадњу.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.