Вести

Сећање на српске и совјетске војнике који су ослободили Зајечар

Сећање на српске и совјетске војнике који су ослободили Зајечар

Одавањем поште и полагањем венаца на споменик погинулим борцима у Другом светском рату, на „Костурници“ је обележен 8.октобара, дан када је Зајечара коначно ослобођен од фашистичког окупатора.

Црвена армија је са српским борцима ослободила Зајечар од Немаца 8.октобра 1944.године, а посмртни остаци око 1300 војника и официра Црвене армије почивају у заједничкој гробници на „Костурници“.

Пошту страдалим ослободиоцима Зајечара одали су представници Амбасаде Руске Федерације у Србији, Града Зајечара, Војске Србије, борачких организација.

Борбе за ослобођење Зајечара започеле су 7.септембра 1944. године, када је град на 24 сата био ослобођен од Немаца, и трајале су све до 8.октобра када су припадници Црвене армије извојевали слободу. Зато сваке године заједно са пријатељима из Амбасаде Руске Федерације обележавамо овај значајан датум из наше историје,

подсетио је заменик градоначелника Мирко Николић.

Дан ослобођења грађанима Зајечара честитао је Михаил Чижиков, трећи секретар Амбасаде Руске Федерације у Србији.

Наша два братска и пријатељска народа везују слободарске традиције и заједничка победа над фашизмом. Хвала вам што чувате успомену на пале војнике Црвене армије и што водите рачуна о меморијалном комплексу,

рекао је Чижиков.

Заменик градоначелника др Мирко Николић и помоћница градоначелника Сузана Стаменковић разговарали су са гостом из Амбасаде Руске Федерације о обележавању других датума из заједничке историје и успостављању сарадње у области културе са Руским центром за науку и културу у Београду.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.