Вести

Зајечар део заједничке српско-француске историје

Зајечар део заједничке српско-француске историје

Поводом 19.октобра, Дана ослобођења Зајечар у Првом светском рату, приређене су бројне манифестације којима се обележава овај значајан датум из слободарске традиције града.

Свечаности су започеле пријемом који су за амбасадорку Француске у Србији Кристин Моро, делегацију Амбасаде Марока и представнике Министарства рада и запошљавања, социјалних и борачких питања приредили највиши званичници града.

Амбасадорка Моро , која трећу годину заредом присуствује октобарским свечаностима у Зајечару, захвалила је на пажњи и наллоности коју Зајечарци негују према Французима, као и на успомени коју чувају према ослободиоцима града.

Ово је посебан дан када се сећамо жртава , али и обележавамо пријатељство Србије и Француске, учвршћено у страхотама Првог светског рата, посебно приликом пробоја Солунског фронта. Хвала вам што чувате успомнену на генерала Гамбету и пале француске војнике,

нагласила је амбасадорка Моро.

Градоначелник Велимир Огњеновић рекао је да ће осим бриге о Француском гробљу, Град Зајечар одати почаст генералу Гамбети подизањем споменика у центру града.

Разговоре о подизању споменика започели смо прошле године. Сада смо амбасадорки предложили две локације у улици која носи име овог славног војсковође, а након што изабере одговарајућу, раписаћемо конкурс за идејно решење споменика,

објаснио је градоначелник Огњеновић.

Осим тимочких војника, за ослобођење Зајечара животе су дала 83 именована и два незнана припадника савезничке француске војске. Они су сахрањени на Француском гробљу. Почаст су им данас одали представници Града Зајечара, амбасадорка Француске, представници Амбасаде Марока, Министарства за рад и запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране, Војске Србије, Полицијске управе и борачких организација.

Потом су високе делегације положиле венце и цвеће и на Споменик страдалим тимочким војницима, на Тргу ослобођења.

Свечаности су настављене отварњем изложбе „Српско војно гробље Дели Ибрахим“, Округлим столом „Француско-српска места пријатељства“ и свечаном академијом, којом је уједно обележен и Дан јединице Тимочке бригаде Зајечарског гарнизона.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.