Вести

Дан примирја: Сећање на жртве Великог рата

Дан примирја: Сећање на жртве Великог рата

Дан примирја у Првом светском рату, 11.новембар, обележава се у Србији од 2012.године као државни празник. На тај начин настављена је традиција прекинута избијањем Другог светског рата.

У знак сећања на невине жртве Велкиког рата, делегације Града Зајечара, Војске Србије и борачких организација положиле су на градском тргу венце на Споменик учесницима балканских и Првог светског рата.

О значају обележавања овог датума и неговању културе сећања говорила је Сузана Стаменковић, помоћница градочначелника Зајечара.

Нема веће храбрости, части и јунашта од борбе за слободу, али је Србија своју слободу скупо платила. У Великом рату изгубила је трећину становништва и претрпела огромна разарања. Па, ипак је опстала. Баш као и овај цвет који данас сви носимо на реверу, Наталијина рамонда, који је симбол страдања и поновног рађања, тако је Србија стал на ноге и што је најважније успела је да сачува свој идентитет, културу, веру. На нама је да чувамо мир, али и да негујемо културу сећања на жртве и оне који су своје животе уткали у нашу слободу.

Велики рат однео је 20 милиона живота, а Србија је изгубила трећину становништва. Први светски рат званично је завршен11.новембра 1918. године у 11 сати, капитулацијом Немачке.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.