Вести

Вода са артеских чесама је здравствено исправна

Вода са артеских чесама је здравствено исправна

Како би се спречиле спекулације у јавности о исправности воде за пиће са артеских чесама у граду, Градско веће је на седници 31.октобра наложило ЈКП „Водовод“ да затражи ванредну анализу воде са чесама и да о резултатима испитивања воде обавести јавност.

По налогу ЈКП „Водовод“ стручњаци Завода за јавно здравље „Тимок“ обавили су 9. и 10.новембра узорковање и испитивање воде са 27 артеских чесама. По њиховом стручном мишљењу сви узорци микробиолошког испитивања су здравствено исправни.

Резултати физичко- хемијског испитивања су исправни код 13 артеских чесама, 10 чесама има повећане вредности боје и гвожђа, један испитивани узорак поред боје и гвожђа има веће вредности мутноће, а 4 узорка имају већу пХ вредност од предвиђене Правилником о хигијенској исправности воде.

Резултати испитивања су тумачени по Правилнику воде за пиће, а добијене вредности које нису усаглашене са Правилником су близу граничних вредности и не могу угрозити здравље становништва, које користи ову воду за пиће, једино могу изазаваки органолептичке примедбе потрошача (мирис и укус).

Због непријатног мириса и укуса препоручује се да се не користи вода за пиће са чесме код кафића „Златна звезда“.

ЈKП „Водовод“ је у складу са стручним мишљењем одмах по добијању резултата обележио чесму „Златна звезда“ натписом „вода се не препоручује за пиће“.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.