Вести

Празник хорског певања Хор из Видина Фото: аматерски снимак

Празник хорског певања

Зајечар се другу годину заредом прикључио обележавању Светског дана хорског певања, заједничким концертом више хорова.

У програму су наступили: Хор Саборне цркве, Камерни хор Лавиринт, Хор Основне школе „Хајдук Вељко“ , Хор “Феникс“ из Бора и гости из Бугарске, Мешовити хор „Видин“.

Манифестацију је отворила помоћница градоначелника Сузана Стаменковић, која је подсетила на дугу и богату традицију хорског певања у граду на Тимоку.

Неизоставни део те традиције чине школски хорови који су се са најзначајнијих фестивала и смотри враћали овенчани највреднијим признањима. Не можемо а да не споменемо и Наду Маленовић, под чијом су диригентском палицом, најпре дечји,а потом и хор девојака, освојили широм Европе и тадашње Југославије све што се освојити може.

Треба да будмео поносни јер смо и ове године део сазвучја поруке мира и солидарности коју из Зајечара шаљемо у свет,

нагласила је Сузана Стаменковић

У оквиру манифестације отварена је изложба "Зајечарски хорови", на којој се представљене фотографије, плакате, диплома и признања које су зајечарски хорови освајали на надметањима. Хроничари су забележили да је прва певачка дружина основана у Зајечару још 1874.године.

Светски дан хорског певања обележен је у Зајечару на иницијативу Камерног хора Лавиринт, уз подршку ШОСО „Стеван Мокрањац“, Историјског архива Тимочке крајине и Центра за културу и туризам, а под покровитељством Града Зајечара.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.