Вести

Прослава Бибијако Ђиве у Зајечару Фото: zajecaronline

Прослава Бибијако Ђиве у Зајечару

Последњег јануарског дана Роми традиционално прослављају празник своје заштитнице Бибијако Ђиве.

Заштитница Бибији према народним веровањима свој ромској деци током године дарује здравље, напредак и срећу.

Овај „теткин дан“ у Зајечару је обележило Друштво Рома.

Учесници су се најпре окупили на зајечарском скверу, уз звуке трубе, одакле су кренули према родном дрвету које се налази изнад градског базена на Kраљевици.Обичај налаже да се родно дрво окити и да се око њега пале свеће.

За нас ово је најлепши дан. Дан када се удружујемо и заборављамо све несугласице. То је светица која је лечила децу и зато се за данашњи дан каже да је теткин дан. Она је наша заштитница Честитам свим Ромима данашњу славу и желим им да је славе још дуго година,

рекао је Миљан Рашић, председник Друштва Рома.

У својим домовима Роми славе уз богату трпезу и бројне госте до касних вечерњих сати јер је тетка Бибија, како предање каже, симбол отвореног ромског домаћинства и потврда да се „добро увек добрим враћа“.

Прослави празника Рома присуствовао је градоначелник Зајечара Велимир Огњеновић и одборници Дејан Тодоровић и Жељко Шоршокановић, као и делегација Националног савета ромске националне мањине, коју је предводио Зоран Калањос.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.