Вести

Отворене просторије Друштва Рома

Отворене просторије Друштва Рома

Светски дан Рома, 8.април, за ромску популацију у Зајечару од данас има посебан значај. Након 18 година постојања и рада Друштво Рома добило је своје просторије.

Просторије су на симболичан начин, пресецањам црвене врпце, отворили заменик председника Привременог органа Стефан Занков и председник удружења Миљан Рашић.

Захваљујући донаторима и Градској управи, Рашић је рекао да ће Друштво Рома коначно имати просторије за окупљање и рад, и да ће бити сервис не само Рома, већ и осталих грађана Зајечара.

Честитајући празник Друштву Рома, Занков је рекао:

Желим вам много успеха у ради и остварењу циљева вашег удружења који се пре свега односе на очување ромске традиције, културе и идентитета, а наш задатак је да вам обезбедимо услове за то.

Поводом Светског дана Рома у Позоришту Тимочке крајине “Зоран Радмиловић” одржан је пригодан културно-уметнички програм.

На данашњи дан, 8. априла 1971. године одржан је Први светски конгрес Рома у Лондону, и тада су Уједињене нације прогласиле тај дан за Светски дан Рома.

На Првом светском конгресу Рома званично је усвојен и назив “Ром”, као и ромска застава и ромска химна.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.