Вести

ФЕСТИВАЛ ХРИШЋАНСКЕ КУЛТУРЕ -БОГАТ ПРОГРАМ НА ФЕЛИКС РОМУЛИЈАНИ

ФЕСТИВАЛ ХРИШЋАНСКЕ КУЛТУРЕ -БОГАТ ПРОГРАМ НА ФЕЛИКС РОМУЛИЈАНИ

У оквиру „Фестивала хришћанске културе“ који се одржава у Зајечару за викенд је на Ромулијани одржано Вечерње богослужење на темељима мале хришћанске базилике.

Архимандрит Иларион Лупуловић је након богослужења одржао предавање о светињама Косова и Метохије: „Гнездо лепоте“ -Задужбине Косова и Метохије.

Предавање је праћено изложбом „Ромулина кућа од Диониса до Христа“, аутора Маје Живић.

Архимандрит је сликовито говорио о светињама и манастирима Косова и Метохије, о Високим Дечанима, Пећкој Патријаршији, Грачаници…

У недељу, 17.септембра на темељима велике хришћанске базилике из 6.века одржана је Света Архијерејска Литургија, праћена хором Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Зајечару.

Након тога је одржан јавни час ученика Медицинске и Економске -трговинске школе „Гоњење хришћана у време цара Галерија“. Код палате I сви присутни су могли да уживају у школи ткања „Исткати будућност“.

Ипред источне капије одржан је концерт етно музике на коме су учествовали „Корени“ -квинтет, Милан Дуцић на гајдама, певачка група „Јелек“ из Зајечара, Милош Јаковљевић на кавалу. Сви који су били гости етно концерта уживали су у етно звуцима и вокалима који су цео догађај учинили још потпунијим.

Код источне капије организован је хуманитарни котлић за све госте, који су спремали извиђачи, рибари, војска.

У сали Музичке школе у Зајечару у вечерњим сатима одржан је концерт дечијег хора Вивак из Неготина, наступила је и етно певачка група Маринике, Ајдуци, а одржан је и концерт духовне музике хора Саборног храма Свете Тројице из Неготина.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

  • 24
    апр
    „Ускршњи дани 2022” у Зајечару

    Један од највећих празника почео је у Зајечару Светом архијерејском Литургијом у поноћ. Литургија је одржана и на дан Ускрса ујутру, а потом је отворена манифестација.

    Више
  • 09
    сеп
    6. Фестивал хришћанске културе од 13. до 21. септембра у Зајечару

    Фестивал хришћанске културе као манифестација која промовише духовне, културне и уметничке вредности, и ову шесту годину за редом, својим садржајем наставља да оплемењује и обогаћује учеснике, госте и свакога човека.

    Више
  • 20
    авг
    На зајечарском Тргу одржано „Хорско вече“

    Наступили су камерни хор „Лавиринт“ и Градско певачко друштво „Стеван Мокрањац“ који су извели разноврстан репертор, од класичне музике до популарних песама страних и домаћих аутора. Програм је започео „Лавиринт“ композицијама „Синг ње анд цхант ит“ Томаса Морлија

    Више
  • 18
    авг
    У четвртак "Хорско вече" у Зајечару

    На Тргу ослобођења у Зајечару у четвртак, 19. августа биће одржано „Хорско вече“, у оквиру кога ће наступити Градско певачко друштво „Стеван Мокрањац“ и Камерни хор „Лавиринт“, који ће изводити разноврстан репертоар, од класичне музике до популарних композиција.

    Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.