Вести

Бадње јутро, вече и Божић у Зајечару

Бадње јутро, вече и Божић у Зајечару

У Зајечару је традиционално обележен Бадњи дан, Бадње вече и најрадоснији хришћански празник -Божић.

Свештенство Епархије тимочке и градоначелник Зајечара Бошко Ничић традиционално на Бадње јутро секли су бадњаке и на тај начин почели обележавање Бадњег дана.

-И јутрос у складу са традицијом коју смо успоставили још пре 15 година, Свештенство Епархије тимочке и представници Града Зајечара заједнички учествују у чину сечења бадњака који ћемо вечерас упалити на зајечарском скверу. Позивам грађане да заједно учествујемо, у што већем броју, у чину паљења бадњака који као и јутрошње сечење има своју симболику у Хришћанској вери, рекао је градоначелник Бошко Ничић и честитао Божићне празнике православним верницима.

-Користим прилику да свим грађанима Зајечара, па и читаве Тимочке крајине, честитам и Бадњи дан и рођење Христово, Божић, традиционалним поздравом -Христос се роди! Ваистину се роди!“

Празнике је честитао и отац Игор.

-У складу са старим српским обичајима везаним за Бадњи дан изашли смо у рану зору пре изласка сунца да насечемо бадњак, као некада како су пастири у Витлејему спремали дрва да наложе у пећини у којој се родио Христос, рекао је отац Игор и додао:

-Ова синергија, односно заједничко дејство световне и духовне власти, као што је то је на српском грбу где једна глава симболизује световну грађанску власт, а друга духовну, нека нам буде ово заједничко дело на радост, на напредак, у нашој држави, у нашем граду, са љубављу и Божијим благословом.

Православни верници су се окупили у цркви у поподневним часовима одакле је након празничног бденија и Вечерње службе из порте Саборног храма кренула свечана литија која се кретала улицом Николе Пашића до Трга ослобођења.

Свечано налагање бадњака обавио је Његово Преосвештенство Епископ тимочки Иларион са Свештенством Саборне цркве рођења Пресвете Богородице и градоначелником Бошком Ничићем.

Након налагања бадњака уследила је беседа Епископа тимочког Илариона.

-Велика је радост видети оволики број вас окупљених овде. Велика је радост зато што тамо где има много људи велика је и снага, а нама је снага заиста потребна за много тога што је потребно да чинимо у тек започетој години. А оно што треба да чинимо јесте на првом месту да будемо у заједници са Богом, са Господом нашим који се смирено рађа у Витлејемској пећини на Божић и који то чини, не ради некога другога већ ради нас који верујемо у њега, који му се молимо и који се окупљамо у славу његову и увек када је тешко њему се обраћамо као Богу и спаситељу своме. Позивам вас да се читаве године у што већем броју окупљамо у црви Христовој, не само на овај свечани претпразнични дан, Бадње вече, на Божић, Богојављање или Васкрс, него да наша црква, али и друга црква, храм у Котлујевцу убрзо довршен буде и да буде испуњен људима. Благодаримо Господу, али благодаримо и свим добрим људима који су помогли и организовали ово свечано окупљање, рекао је Епископ тимочки Иларион.

У недељу, 7. јануара, у 8.30, у Саборној цркви рођења Пресвете Богородице одржана Божићна архијерејска литургија Светог Василија Великог.

Литургијом на Божић у Саборном зајечарском храму предстојао је Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион уз саслужење свештенослужитеља овога храма.

На крају литургијског сабрања Владика Иларион је преломио чесницу са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем и Живојином Болботиновићем, власником компаније „Текијанка“.

Чесницу са златником, која је подељена најмлађима, је даривала компанија „Текијанка“.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.