Вести

Представници Фао групе у Градској управи у Зајечару

Представници Фао групе у Градској управи у Зајечару

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић одржао је састанак са представницима Организације за храну и полјопривреду Уједињених нација ФАО и Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде.

Том приликом разговарало се о наводњавању на подручју Тимочке крајине, а договорени су и конкретни кораци и пројекти који ће бити реализовани у наредној години.

Према речима градоначелника Ничића, један од начина решавања проблема наводњавања је и да се искористе потенцијали Црног и Белог Тимока.

-Мени је заиста задовољство да са људима из нашег Министарства пољопривреде, представницима Светске организације ФАО и са људима из наше Привредне коморе разговарамо о важним темама за будућност и развој Зајечара и Тимочке крајине, као регије, а тиче се пре свега пољопривреде. Оно што је најбитније у задње време за развој пољопривреде, јесте водоснабдевање и системи водоснабдевања. Нема интензивне пољопривредне производње, посебно у оним областима за које смо се ми определили као град, а то је воћарство, повртарство, итд, без озбиљног водоснабдевања. Драго ми је и да се наше Министарство пољопривреде, али и сада Светска организација за производњу хране, укључили у целокупно решевање управо тог проблема. Оно што град Зајечар већ 10 година покушава, за почетак у томе да уради, јесте да електрифицира ту изворску долину и мислим да заједно са Књажевцем, Неготином, па и Бољевцем и делом Борске општине треба да искористимо потенцијалне Белог и Црног Тимока и саме реке Тимок, и да сво оно земљиште које се налази на потезу приобаља ових река прво регулишемо, да не долази више до плављења тих плодних ораница, а друго да мотивишемо људе и усмеримо тако да се ту обавља интензивна производња оних пољопривредних производа који доносе профит пољопривредним произвођачима, али и да им обезбедимо да буквално до сваке њиве стигне систем за водоснабдевање, рекао је Ничић и додао:

-Надам се да ћемо сви заједно, врло брзо, успети да направимо оно што људи траже, да урадимо брзо и визибилити студије и пројекте техничке изводљивости и да ћемо већ у наредној години почети са реализацијом онога што жељно ишчекују наши пољопривредници већ можда деценијама, од када се појавила могућност за водоснадбевањем њихових пољопривредних површина. То подразумева и да се доврше комасације, да се укрупне поседи, али и да се они кроз разноразне обуке усмеравају шта је у њиховом крају најбоље да се производи, а ми ћемо као локална самоуправа и даље да јуримо инвеститоре који би уложили у производне капацитете.

Према речима Милоша Миловановића, координатора пројекта ФАО и Европске банке за Западни Балкан, модерне пољопривреде у свету нема без наводњавања и управо ће се у наредном периоду радити на реализацији тог пројекта. Једна од основних идеја, према његовим речима, јесте промоција и инвестирање у агробизнис.

Представници Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација ФАО и Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде су пре састанка са градоначелником Зајечара, обишли зајечарску Комору, где су са Дејаном Тошићем, директором Коморе разговарали о овој актуелној теми.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

  • 20
    апр
    Помоћ у концентрату за зајечарска газдинства

    Сточну храну за свиње, краве и коке носиље, у оквиру подршке Европске уније, добило је данас 113 произвођача са територије града Зајечара чија су газдинства претрпела штету од поплава, леда и града 2014. године.

    Више
  • 15
    феб
    ФАО у Звездану: Сточарство у процесу производње хране

    У оквиру програма „Помоћ Европске уније поплављеним подручјима у Србији“, у Звездану је одржан једнодневни семинар за сточаре у организацији Града Зајечара и Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација. Ово је други семинар од почетка године,а први, одржан 25.јануара, био је резервисан за повртаре.

    Више
  • 13
    феб
    Предавање за сточаре у Звездану

    Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) и Град Зајечар организују у Звездану у уторак, 14.фебруара, предавање за сточаре. Почетак је у 10 сати .

    Више
  • 25
    јан
    Семинар за повртаре у Звездану

    Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација у сарадњи са локалном самоуправом организовала је у Звездану предавање за повртаре. ФАО је до сада обезбедио пољопривредне пакете за више од 650 пољопривредника на територији града Зајечара, чија је вредност већа од 120.000 евра.

    Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.