Вести

„Сабор косовских Срба Тимочке крајине“ и ове године!

„Сабор косовских Срба Тимочке крајине“ и ове године!

„Сабор косовских Срба Тимочке крајине“, 11. по реду, биће оганизован и ове године у Зајечару и Звездану.

Ова традицонална манифестација почиње у петак,22. јуна у 18 сати на зајечарском Тргу ослобођења, када ће наступити етно групе “Краљице” и “Долама” из основне и средње музичке школе у Неготину, као и КУД „Божур“ из Звездана.

У суботу, 23. јуна, тачно у подне, у Звездану ће бити отворена изложба народне ношње, у 13 часова почиње такмичење у кувању пасуља, док ће у 15 сати бити отворена Изложба домаће радиности, традиционалних заната и традиционалне кухиње . Истовремено ће почети и такмичење произвођача ракије и вина. У 16 сати и 30 минута биће проглашен победник у кувању пасуља , а сат касније биће проглашен најбољи произвођач вина и ракије.

Дефиле учесника је у 18 сати и 30 минута.

У културно -уметничком програму, који почиње у 19 сати, наступиће културно- уметничка друштва: „Божур“ из Звездана,”Краљевачка ризница “ из Краљева, „Зоран Гајић“ из Рготине, „Илинско врело“ из Илина,”Врело” из Шаркамена,”Младост” из Чубре, као и певачка етно група „Ђурђевак” Центра за културу општине Бор.

Организатори манифестације су Народно позориште Тимочке Крајине –Центар за културу “Зоран Радмиловић”, Туристичка организација града Зајечара и Месна заједница Звездан, а покровитељ Град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

  • 03
    јул
    Одржана традиционална манифестација 13. “Сабор косовских Срба Тимочке Крајине”

    У Звездану је јуче одржана традиционална манифестација 13. “Сабор косовских Срба Тимочке Крајине” с циљем очувања и представљања културног наслеђа Звездана и двадесетак села на подручју Тимочке Крајине, чији су становници пореклом са Косова.

    Више
  • 25
    јун
    Одржан 11. Сабор косовских Срба Тимочке Крајине

    У Звездану је одржан 11. Сабор косовских Срба Тимочке Крајине. Отварајући манифестацију члан Градског већа задужен за културу Вујадин Милошевић је нагласио да један народ живи док живи сећање на његове корене

    Више
  • 20
    јун
    Стваралаштво косовских Срба Тимочке крајине

    Девети Сабор косовских Срба Тимочке крајине одржан овог викенда у Звездану представио је део културно-уметничког стваралаштва друштава „Слога“ из Вражогрнца, „Илинског врела“ из Илина, „Божура“ из Звездана, „ДK Пирот“ из Пирота, а у програму је настипила и певачка група „Јелек“.

    Више
  • 21
    јун
    Одржан Сабор косовских срба Тимочке Крајине

    Срби, пореклом са Косова, чији су се преци давне 1690. године, у сеоби под патријархом Арсенијем Чарнојевићем III, доселили у Тимочку крајину, синоћ су у Звездану, селу домаћину 8. Сабора косовских Срба Тимочке крајине, приредили богат културно забавни програм.

    Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.