Вести

Краљ фруле у Грљану -Бора Дугић на 35. Сабору фрулаша

Краљ фруле у Грљану -Бора Дугић на 35. Сабору фрулаша

У Грљану је за викенд одржан Сабор фрулаша, манифестација која траје више од три деценије, 35 година.

Сабор је отворио краљ фруле Бора Дугић, концертом под називом „Симфонија духа и даха“.

Према речима, Боре Дугића од велике је важности да се овакве манифестације одржавају, јер се на тај начин негује култура српског народа.

-Да није ових манифестација, ово би се све угасило, и врло је важно да се овакве манифестације подржавају, да држава у своје руке узме чување традиције јер то не могу појединачно села да ураде, нити појединци сами. Култура је скупа област, култура није војска, али култура није обична шала. Култура је нешто што чини личну карту једне земље. Србија је иначе дуги низ година имала културу која се час појави, па је нема, час је нема, па се појави. Надам се да су ова времена која долазе и која су сада тренутно, нешто другачија него претходна и мислим да очување традиције треба да буде на радост свих нас јер је држава један умишљени организам који чине људи, а и људи се радују. Не може држава да се радује као умишљени организам. Ја молим оне који су у држави фактори, оне који одлучују о томе колико ће се протезати српска култура у дужину, ширину и висину, да озбиљно о томе воде рачуна јер сваки народ је велики само онолико колико је велика његова култура. Може он да има бројно велико становништво, али ако нема своју аутентичну културу, онда, бојим се, тај народ неће дуго опстати, рекао је Дугић.

Присутнима се обратила и и помоћница градоначелника града Зајечара Елена Петровић. Петровић је истакла да су овакве манифестације важне и додала да се град Зајечар поноси овим сабором и да ће овакви и слични културни догађаји, увек имати подршку локалне самоуправе.

-Сабор фрулаша живи 35 година, скоро четири деценије и браво на томе. Зајечар је поносан на ову манифестацију, зато што са овим сабором живи и наша традиција и ми пишемо историју овог села. Традиционални инструменти су део идентитета сваког народа. Фрула спаја народе и време, фрула је део идентитета српског народа. Желим да овај сабор траје још дуго, дуго година, а сваке године је све бољи и бољи. Ове године је, нескомно ћу рећи, најбољи, јер је са нама вечерас наша легенда Бора Дугић, рекла је Петровић.

Други дан сабора отпочео је дефилеом учесника, након ког је одржан културно уметнички програм, на ком су се представили извођачи на традиционалним инструментима и Друштво народне традиције “Шамот“ из Аранђеловца.

Посетиоци су у оквиру сабора имали прилику и да погледају изложбу слика и изложбу домаће радиности, изложбу меда и производа од меда.

Организатори ове културно-уметничке манифестације су Установа Народно позориште Тимочке крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић“ и Месна заједница Грљан, а покровитељ је Град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.