Вести

Свечано отворени 27. Зоранови дани!

Свечано отворени 27. Зоранови дани!

Свечаност отварања 27. Фестивала „Дани Зорана Радмиловића“ започела је ,нажалост, одавањем поште Милени Дравић, диви српског и југословенског глумишта која је јуче преминула.

Обраћајући се присутнима, директор зајечарског позоришта Владимир Ђуричић је истакао да су се организатори овога пута потрудили да фестивал буде бољи од претходног и да очекују да ће наредни бити бољи од овог.

„Током 9 фестивалских дана видећемо четири најбоља позоришта из региона : из Београда, Сарајева, Бањалуке и Софије, што ме посебно радује јер позориште „Иван Вазов“ није овде никада гостовало. Ту је наравно и Зораново матично позориште „Атеље 212“, ту је и театар Душка Ковачевића за кога је Зоран био нарочито везан . Оно што је лепо и што је новина, то је да фестивал ове године затвара Фолклорно-плесна група из кинеске провинције Хенан.Поред тога ове године први пут организујемо фестивал малих позоришних форми за који се такође надамо да ће бити традиција овог фестивала.Ту су и бројни пратећи програми, изложбе слика, промоције књига, округли столови и много тога.

Да фестивал буде овако добар и богат,допринело је искуство целог тима који овде ради, али пре свега и велика помоћ пријатеља из Србије, Хрватскеи других крајева Балкана.Помогли су нам и Ненад Новаковић из Бањалуке и Душко Љуштина из Загреба коме смо дужни велику захвалност јер због њега позориште „Керемпух“ први пут долази у Зајечар. Помогли су нам и Жељко Хубач, и Иван Бекјарев, и многи други“ , истакао је Ђуричић.

„Када смо у прошлом мандату и моји сарадници и јаразмишљали о томе како унапредити Фестивал, разговарао сам са Небојшом Брадићем који је ове године и председник жирија,и он ми је дао добар савет- само регионално повезивање. Мислим да је он задовољан начином на који смо његов савет преточили у праксу и да ћете и ви у томе уживати“, рекао је Ђуричић.

На молбу градоначелника Зајечара БошкаНичића, позоришној публици се уместо њега обратио Његово преосвештенство, епископТимочки, господин Иларион који је истакао да је овај позив радосно прихватио, с обзиром на то да нема често прилику да се види лице у лице са оваквом врстом аудиторијума. Он је публици и гостима честитао презник Покрова Пресвете Богородице, и захвалио се на недавно окончаној одличној сарадњи Цркве и Позоришта у организацији Фестивала хришћанске културе.

''И ови''ДаниЗоранаРадмиловића'', с обзиром на то да се одржавају већ 27 година, су још једно сведочанство да овај град има своју перспективу'', рекао је Еписком Тимочки Иларион, посебно поздрављајући госте, који ће у Зајечару боравити у оквиру позоришних дана нагласивши да нама као домаћинима неће бити тешко да им укажемо традиционално гостопримство , које ће за њих остати у једној лепој успомени.

Заменик Министра културе Републике Бугарске Румен Димитров изразио је истинско задовољство што се налази у граду прослављеног глумца Зорана Радмиловића где присуствује отварању 27. Фестивала ''Дани Зорана Радмиловића'' који истрајно подстиче стваралачку фантазију позоришних уметника. Господин Димитров је истакао да је од великог значаја што ће у оквиру Фестивала наступити и глумци позоришта ''Иван Вазов'' из Софије.

„Позив да вам се обратим и пригодном беседом отворим ову значајну културну манифестацију са позорнице на којој су последњих деценија бриљирали господари илузија и велемајстори позоришне уметности – доживљавам као велику част“, рекао је у Радош Бајић, глумац и редитељ, отварајући Фестивал.

„Јер , нажалост, стварност зна да буде толико бесмислена, хаотична, жалосна и тешка, лажна и штетна да понекад помислимо да нам је боље и здравије да никада и не излазимо на светлост дана, већ да што дуже останемо у театралном мраку, који нам омогућава да у својој имагинацији створимо болји свет за нас и нашу децу...“

„Без обзира што сам довољно дуго у овом послу нисам био те среће да се негде професионално сретнем са великим Зораном Радмиловићем, да му добацим макар једну реплику и да му будем скромни партнер, макар на неком филму , у тв драми или тв серији, али зато сам га , од 299 представа „Радована трећег“ генијалног Душана Ковачевића,у којој је Зоран остварио бриљантну улогу свог живота, гледао макар 30 пута..“ нагласио је Бајић.

„Част да баштините велико дело Зорана Радмиловића припала је вама, драге колеге, који ћете од вечерас својом уметношћу наставити да поправљате и чините живот лепшим и вама драга публико за коју верујем да нећете штедети дланове“, нагласио је Радош Бајић.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић уручио је Радошу Бајићу сребрњак са ликом Зорана Радмиловића и захвалио му што се одазвао његовом позиву и отворио Зоранове дане.

На отварању Зоранових дана премијерно је изведена представа зајечарског театра “Аудијенција” и Вернисаж” Вацлава Хавела,која одушевила многобројну публику. Гледаоци су уживали у одличној глуми МилошаЂуричића који тумачи Вањека,ИгораБоројевића у улозиСладека, као и АнеБретшнајдер у улози Вере и МилошаТанасковића у улози Михаила .Укупном утиску допринела су сјајна редитељска решења Божидара Ђуровића, одлична сценографија Милице Бајић Ђуров, као и оригинални костими Марине Вукасовић Меденице.

Представа Народног позоришта ТимочкеКрајине “ЗоранРадмиловић” је ван конкуренције за главне фестивалске награде.Жири на чијем је челу позоришни редитељ НебојшаБрадић, доделиоје Зоранов брк Игору Боројевићу за лик Сладека.

На прес конференцији након премијере, Боројевић је нагласио да му је тешко да каже било шта после представе, јер се емотивно испразнио али да се нада да је све било онако како би требало.

„Свакако да годи признање који носи Зораново име. Рећи о Зорану Радмиловићу било шта је веома тешко јер је све већ изречено. Надам се да сам вечерас заслужио Зоранов брк као и да ћу временом оправдати награду коју сам добио“, рекао је Боројевић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.