Вести

Зајечар обележио  100 година од ослобођења у Великом рату

Зајечар обележио 100 година од ослобођења у Великом рату

Поводом 100 година од уласка трупа генерала Гамбете у Зајечар и ослобођења града, одржане су традиционалне српско-француске комеморативне свечаности.

Зајечар је обележио 100 година од ослобођења у Великом рату.

Програм је почео пријемом који је у Градској управи приредио градоначелник Зајечара Бошко Ничић са својим сарадницима за представнике Амбасаде Француске у Србији. Он је овом приликом подсетио на историју и значај обележавања овог дана.

-Традиционално обележавамо дан када су 19. октобра, јединице предвођене генералном Гамбетом ушле и ослободиле наш град. Као командант коњичке бригаде генерал Гамбета је ујахао на челу колоне ослободилаца. Иако су завршне битке негде надомак Грљана биле ноћ пред 19. октобар, 19. октобра ослободиоци су ушли у град, а грађани Зајечара свечано су их дочекали, тако што су успели да за ту једну ноћ од цвећа припреме „тријумфалну капију“ кроз коју су они прошли. Како кажу они који су оставили успомену својим потомцима, то је био дан какав Зајечар не памти, приређен је величанствен дочек у знак захвалности за све оно што су јединице француске војске, предвођене генералом Гамбетом учиниле за овај крај, подсетио је градоначелник Зајечара Бошко Ничић и додао:

-Ја сам срећан што овај град, поред Београда, једини у Србији има гробље француских војника и то говори о томе колико је наша захвалност тим људима који су своје животе оставили, уткали у слободу овог града и читаве Србије, велика. О томе сам управо говорио са његовом екселенцијом, договарамо се 10 година са Амбасадом Француске, и на крају смо узели ствар у своје руке и ангажовали три млада вајара да размисле, да погледају слике, да проуче документацију, да нам дају нека идејна решење на основу којих ће град Зајечар, а уз помоћ амбасаде Француске, расписати тендер и конкурс за решење спомен-обележја и споменика генералу Гамбети, али и великом војсковођи рођеном у Зајечару, генералу Цоловићу који је предводио Тимочку дивизију, коњички пук који није учествовао овде у биткама, већ је отишао према Морави. Битно је да француско војно гробље још боље уредимо, модерне технологије су нам на располагању, па ћемо гледати да то гробље осветлимо бојама француске заставе (плаво, бело и црвено) и да та светлост сваке ноћи сија. За те радове смо добили подршку његове екселенције, тако да ћемо наставити даљу сарадњу. Надам се да ће се Француска и даље борити да Србија сачува своју слободу и свој суверенитет, и да вечни пријатељи остају пријатељи увек.

Амбасадор Француске у Србији, Федериц Мондолони је на свечаности истакао да је велико задовољство што се се сваке године, на пригодан и свечан начин, обележава сећање на период када су француски и српски војници заједно ослобађали Србију.

-Морам да кажем да сам срећан што сам данас овде, и морам да кажем да је Зајечар јако леп град и да је регион леп. Француска је веома почаствована, што се овде, сваког 19. октобра обележава сећање на период када су француски и српски војници заједно ослобађали Србију. Овде се обележава пријатељство које је исковано у једном веома болном периоду, што се овде у Зајечару може и видети, на месту где су сахрањени погинули француски војници. Захваљујем се на одржавању гробља, тако да сваке године можемо на частан и достојанствен начин да обележимо важан догађај и данашњи дан. Обележавамо прошлост, али имамо и планове за будућност, рекао је Мондолони.

Церемонија полагања венаца обављена је на Француском војном гробљу, у присуству представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране и војске Републике Србије, представника Амбасаде Републике Француске у Србији, Амбасаде Марока у Србији и представника борачких организација.

У оквиру обележавања Дана ослобођења Зајечара у Првом светском рату, делегације Француске и Марока у пратњи градских званичника и представника Министарства одбране и војске и борачких организација посетили су Историјски Архив где је данас отворена изложба фотографија и докумената под називом „Са Сене, Крфа и Тимока заједно до победе“, након чега су обишли и Царску палату Феликс Ромулијану.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.