Вести

Завршен 10. Међународни позоришни фестивал за децу -Најбоља представа  ,,Легенда о месечевој принцези”

Завршен 10. Међународни позоришни фестивал за децу -Најбоља представа ,,Легенда о месечевој принцези”

У Народном позоришту Тимочке Крајине “Зоран Радмиловић” завршен је 10. Међународни позоришни фестивал за децу “ЗајеЧАР”.

Трочлани жири у саставу :Десимир Станојевић, председник, Наташа Петровић и Ана Бретшнајдер , чланови, донео је одлуку да награда за најбољу представу припадне Позоришту лутака Ниш за представу ,,Легенда о месечевој принцези” “, у режији Давида Алића. Како стоји у образложењу жирија легенда је оживела у чаробној и суптилној игри нишког ансабла обогаћеној упечатљивим сценским покретом дајући нам поново веру у истинске људске вредности. Љубав, поштовање, искреност само су неке од племенитих слојева ове легенде.

Награда за најбољег глумца додељена је Маријану Јосиповићу, за улогу Вука у представи “Црвенкапица” глумцу Градског казалишта “Јоза Ивакић” из Винковаца .У образложењу стоји да Маријанов вук није толико страшан, колико је симпатичан, али је изузетно прецизног сценског покрета и гласа.

Награда за најбољу глумицу овог фестивала иде у веште руке Маргарите Костуве из државног луткарског позоришта Видин из Бугарске. Откривајући нам лепезу ликова у „Принцези на зрну грашка“, Маргарита нам је показала колико машта може да обогати глумачку игру у адаптацији чувене бајке Ханса Кристијана Андерсена.

Специјална награда за допринос развоју културне сарадње између НР Кине и Републике Србије додељена је Позоришној трупи провинције Хенан у Кини. Атешеу за културу Амбасаде НР Кине у Београду Цуи Јинглан директор зајечарског театра Владимир Ђуричић захвалио је што је омогућила да потпуно бесплатно кинеска представа гостује у Зајечару и изразио наду да ће сарадња бити настављена и наредних година. Ђуричић је госпођи Цуи Јинглан уручио бронзану статуету Зорана Радмиловића.Госпођа Цуи Јинглан је захвалила на поклону и указаној части и изразила задовољство што кинеска представа учествује на позоришном фестивалу за децу и изразила наду да ће публика у њој уживати.

Луткарску представу састављену од 6 бајки Позоришне трупе провинције Хенан у НР Кини , која је изведена на сцени зајечарског театра , публика је наградила громогласним аплаузом.

Аплаудирања је било и током представе због бравура са луткама које су изводили кинески глумци. У представи играју: Шен Јунлонг, Жао Феи, Кши Јингшја, Венг Ге, Жанг Ли, Ли Феи, Фенг Кшјаоји, Фенг Аијуен, Гао Сен, Шен Жен и Цао Хаоинг.

Подсетимо, на фестивалу је током 6 дана изведено 8 представа за децу из Србије, Бугарске, Француске Хрватске и Кине од којих комад ,,Мачак у чизмама “ зајечарског театре није био у конкуренцији за награде. Јубиларни 10. Међународни позоришни фестивал за децу “ЗајеЧАР”био је изузетно посећен и све представе су одигране у препуној сали зајечарског театра, тако да је у потпуности испунио очекивања публике.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.