Вести

Победник 34.Фестивала младих песника Лука Бољевић из Подгорице

Победник 34.Фестивала младих песника Лука Бољевић из Подгорице

Победник 34.Фестивала младих песника ,,Дани поезије” 2019 је Лука Бољевић из Подгорице у Црној Гори.

Ову одлуку донео је трочлани жири у саставу: Дејан Алексић, председник, Ален Бешић, члан и Катарина Пантовић, члан.

Образлажући одлуку, председник жирија Дејан Алексић је истакао да су приложене песме осведочење бурног стваралачког домена младог песника Луке Бољевића: ,,У средишту тематског интересовања ове поезије стоји нагон за испитивањем вредносних образаца, било да је он покренут историјским доживљајем света Или легитимном младалачком побудом за интерпретацијом друштвених појава “ рекао је Алексић и цитирао стихове младог песника ,,Субјективно је моје, субјективно не лаже”.

,,Ова окренутост ка мери себе јавља се као својеврсни ,,модус операнди “(начин понашања) у разумевању принципа и оквира често збуњујућих у времену и приликама које од нас траже веру у аутоматизоване истине. А поезија је одувек давала важну позицију у одбрани индивидуалности” истакао је Алексић . Лауреат фестивала добија право на штампање књиге песама која ће идуће године бити промовисана на овом песничком фестивалу.

Поред лауреата Луке Бољевића финалисти фестивала су још: Филип Шијан Каблар, Наташа Гудељ, Николина Ђорђевић, Милица Митић Вучковић и Никола Ћорац. Они су одабрани између 42-је младих песника који су се јавили на конкурс 34. Фестивала младих песника.

Награда ,,Сергије Лајковић”, која се додељује истакнутим личностима , установама, издавачким кућама, часописима, штампаним И електронским медијима за посебан допринос афирмацији књижевног стваралштва младих, једногласном одлуком Уметничког савета фестивала додељена је часопису “Браничево” из Пожаревца и главној уредници Биљани Миловановић Живак.Образлажући одлуку председник Уметничког савета Саша Јеленковић је рекао да је ово један од најстаријих књижевних часописа у Србији који излази у континуитету од 1955.године. „Браничево“ отвара пут многим младим ауторима из завичаја али и из Србије и региона, који своје прве значајне радове објављују управо на његовим страницама“. ... Настоји да се језиком којим се говори на просторима бивше нам државе мале књижевности наших малих земаља сусретну и поново заједно трају“, истакао је Јеленковић.

Захваљујући на награди Биљана Миловановић Живак је истакла: „ Без удварања било којим лобијима, без подизажења тендерима и променљивом укусу читалачка публике, без било каквог одвајања или фаворизовања аутора, настојим да часопис „Браничево“ достојанствено истрајава,“. Биљана је подсетила да је своју прву књигу објавила у Зајечару и посебно је емотивно везана за наш град.

Проглашењу победника предходила је промоција књиге „Свакодневна антика“ прошлогодишње победнице фестивала Анастасие Стоиљковић, у издању Народног позоришта Тимочке Крајине- Центра за културу ,,Зоран Радмиловић”.

Према речима Дејана Алексића, који је као прошлогодишњи председник жирија писао поговор у књизи ,, за читање ових стихова познавање хеленске културе јесте препоручљиво, али читалачки ужитак неће бити нарушен ако изостане. Стоиљковићева нема намеру да пледира античке мотиве, веч да нас увери да је могуће читати их у новом поетичком приступу из другачијем сазнајног угла. У том смислу , ова књига је јемство изражене стваралачке свести младе песникиње и потврда њене почетне афирмације, сасвим заслужено стечене на Фестивалу младих песника у Зајечару.“

Успешан организатор 34. Фестивала младих песника “Дани поезије” 2019. је Народно позориште Тимочке Крајине - Центар за културу ,,Зоран Радмиловић”, а покровитељ је град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

  • 15
    апр
    Такмичење рецитатора “Песниче народа мог”

    У зајечарском Позоришту одржано је градско такмичење рецитатора “Песниче народа мог” на коме је учествовало 36 такмичара из основних и средњих школа, подељених у три категорије. Жири који су сачињавали глумци Народног позоришта Тимочке Крајине “Зоран Радмиловић”

    Више
  • 11
    апр
    Конкурс за младе песнике

    Центар за културу и туризам града Зајечара расписао је конкурс за учешће на 31. фестивалу младих песника "Дани поезије"који ће бити одржан од 23. до 28. маја. Пријаве треба доставити најкасније до 28. априла.

    Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.