Вести

Одржана 32. седница Скупштине града Зајечара

Одржана 32. седница Скупштине града Зајечара

У Зајечару је одржана 32. седница Скупштине града.

На дневном реду је била друга измена и допуна буџета града Зајечара за 2019. годину са изменом кадровског плана, извештај о извршењу буџета за првих девет месеци ове године.

Према речима Валентине Ђуричић, начелнице Одељења за буџет и финансије, данас усвојеним ребалансом буџет се умањује у износу од 498.021.550,00 динара и сада износи 3.151.500.508,00 динара.

Разлог за измену и допуну Одлуке о буџету је пре свега закључак Владе Републлике Србије која је сагласна са Програмом мера за измирење оабевза Града Зајечара и субјеката чији је град оснивач према ЈП Електропривреда Србије Београд у укупном износу од 157.155.000,00 динара. Тај дуг се односи на ЈП Дирекција за изградњу Зајечар у ликвидацији. Други разлог је лош прилив или слабији прилив средстава па се прдеузимају мере за смањење расхода за које нема довољно средстава и могућности, које су настале након првог ребаланса, а то се односи на промене које су настале на позицијама да се до краја године измире. Трећи разлог је тај да су приликом израде другог ребаанса укјучене све промене које су промењене решењем из текуће буџетске резерве и решењем о промени апропријације, истакла је Ђуричић.

О ребалансу је говорио и градоначелник Бошко Ничић.

-Ребаланс радимо да би што више смањили приходну страну буџета која је била енормно велика и то није због нас, да смо хтели да је надувавамо, већ је то због такве методологије. Већ месецима у Министарству финансија на састанцима „ломимо копља“ око методологије и израде буџета и несагласности између ставова државне ревозорске институције и Министарства финансија о томе како треба да се ради буџет, рекао је Ничић и додао:

-Ја не видим у чему је проблем ако се искаже дефицит ако постоји. Ја сам присталица да се 2020. године искаже тај дефицит, од неких 180 милиона, који ће постојати између приходне и расходне стране. И он ће постојати све док се не повећа порез на зараде, то је ставка која недостаје а то може да се повећа само новим радним местима и отварањем фабрика и свега онога што може да допринесе да порез од зараде иде у буџет града, а иде 74 одсто. Ова методологија је довела до тога да имамо овако малу реализацију. Надам се да ћемо већ за месец дана имати нови ребаланс где ћемо успети да још нека дуговања, која ће бити отписана, скинемо. Планом и Буџет за наредну годину биће максимално смањен и ја не верујем да ћемо прећи две милијарде и 200. Идуће године ако треба на 15 дана ћемо држати седнице да ребалансирамо буџет, рекао је Ничић.

На седници је усвојен и Предлог Одлуке о измени одлуке о давању у закуп пословних просторија града које ће се издавати потенцијалним инвеститорима за обуку радника по сниженој цени.

-Појавила се потреба за тако нечим, али ја не желим да кажем име фирме. Оно што је обећано реализација се приводи крају. Они траже да првих, 200 или 300 радника започну обуку а заинтересовани су за један наш простор. Ти радници се обучавају за фабрику која треба да има осам до десет пута више радника. Меморандум треба да буде потписан у наредних месец дана. Издавање наших просторија важиће и за наредне инвеституре за обуку, а издавање не треба да буде дуже од годину дана, можда и до 18 месеци. Нема пречег посла и задатка него да повећамо запосленост у Зајечару и тиме повећамо и реалне изворе прихода у буџету града, а порез на зараде је најконкретнији и најреалнији приход, рекао је градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

На седници је разматран и Извештај о извршењу буџета за период од 1. јануара до 30. септембра ове године. Дефицит буџета у овом периоду износи 18.720.000,00 динара.

За новог вршиоца дужности директора Јавног комунално-стамбеног предузећа Зајечар именован је Звонко Величковић.

Одборници су усвојили и Одлуку о покретању постпука за реалзиацију пројекта јавно-приватног партнерства без елемената концесије, за изградњу регионалног центра за управљање отпадом и пружањ услуга третмана и одлагања комуналног отпада, као и Одлуку о давању сагласности на Предлог Споразума о заједничком управљању комуналним отпадом између градова Зајечара, Бора и општине Мајданпек, Неготин, Књажевац, Кладово и Бољевац. Усвајањем ове одлуке град Зајечар прихвата обавезу, да на основу овлашћења других локалних самоуправа које гравитирају Регионалном центру за управљање отпадом „Халово 2″, израђен предлог пројекта јавног-приватног партнерства, достави комисији за јавно-приватно партнерство ради давања мишљења.

На седници је усвојен и предлог решења о давању сагласности на план зимског одржавања улица и путева на територији Града Зајечара за зиму 2019-2020. године Јавног предузећа за планирање, пројектовање, изградњу и наџор „Урбанизам и изградња“ Зајечар, као и предлог решења о давању сагласности на другу измену Програма пословања Јавног комуналног предузећа „Тимок – одржавање“ за 2019. годину.

Одборници су усвојили и исправку Решења о именовању вршиоца дужности директора ЈКП „Водовод“ којом се именовање в.д. директора овог предузећа уместо на шест месеци продужава на годину дана.

Дата је и сагласност за Решење о давању сагласности на Извештај о реализацији Годишњег плана рада ПУ „Ђулићи“ за период септембар 2018. – август 2019. године, Решење о давању сагласности на Годишњи план рада ПУ „Ђулићи“ за период септембар 2019.- август 2020. године и за Предлог Програма за спровођење мера за подстицање рађања деце на територији Града Зајечара за 2020. годину.

Одборници су разрешили и именовали чланове појединих школских одбора Економско-трговинске школе у Зајечару, Основне школе „Вук Караџић“ у Великом Извору, Основне музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Зајечару, као и Основне школе „Јован Јовановић Змај“ у Салашу. Скупштина града усвојила је и предлог решења о образовању Локалног савета родитеља.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

  • 26
    јун
    Одржана 23. седница Скупштине града Зајечара

    Одржана је 23. седница Скупштине града Зајечара, а међу усвојеним одлукама је и друга измена и допуна буџета града Зајечара за 2024. годину, којом се буџет увећава за 72 милиона и 33 хиљаде динара, те сада износи 2 милијарде 381 милион 463 хиљаде динара.

    Више
  • 27
    нов
    АКРЕДИТАЦИЈЕ -19. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ЗАЈЕЧАРА

    19. седница Скупштине града Зајечара биће одржана у среду, 29. новембра у великој сали Скупштине града Зајечара, са почетком у 10 часова.

    Више
  • 23
    јун
    Одржана 16.седница Скупштине града

    На 16. седници Скупштине града Зајечара усвојен је други ребаланс буџета за 2023. годину. Начелница одељења за буџет и финансије града Зајечара Валентина Ђуричић образложила је да је разлог за други за други ребаланс буџета града Зајечара за ову годину је обавеза усклађивања плата запослених

    Више
  • 26
    дец
    Одржана 34. седница Скупштине града Зајечара

    Према речима Валентине Ђуричић, начелнице Одељења за буџет и финансије, буџет се умањује за 209 милиона и 818 хиљада динара, па укупно формирана средства буџета из свих извора износе 2.941.682.508,68 динара.

    Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.