Вести

Подршка за развој сточарства: Едукацијом до бољих резултата у говедарству

Подршка за развој сточарства: Едукацијом до бољих резултата у говедарству

У великој сали Градске управе у Зајечару организовано је предавање за сточаре. Пољопривредни произвођачи који се баве говедарством имали су прилику да се упознају са најновијим достигнућима из области исхране и репродукције говеда.

Предавање су одржали професори са Факултета ветеринарске медицине у Београду и стручњаци Компаније „Maxi Bulls”, која се бави производњом и дистрибуцијом најквалитетнијег семена за вештачко осемењавање крава.

-У разговору са фармерима покушавамо да истакнемо у први план ствари које се односе на технологију гајења животиња, утицај исхране на производне резултате и репродукцију код млечних крава. Кроз тренд повећања млечности код крава, увидели смо да добар део фармера још увек не балансира оброке за потенцијалну високу производњу како треба и због тога се јављају одређени проблеми са поремећајма репродукције што оставља озбиљног трага, поручио је Милан Малетић, доцент Ветеринарског факултета у Београду.

-Интензивно говедарство захтева праћење свих инпута у производњи и ту ћемо се бавити многим стварима, репродукцијом, обрадом папака, метаболизмом, бактериологијом млека. Сви држе говеда због млека. Млеко је тај приход и то нам је битно. Ми се овде бавимо узроком настанка одузимања новца, а не последицама, рекао је Бојан Блонд, председник Удружења ветеринара парактичара Србије.

-Заједно са Књажевцем и Неготином, били смо локација која је највеће матичне запате довозила из иностранства, па је то временом стагнирало и губило се. Нисмо ми толико далеко од тога, колико смо далеко од неког савременог начина узгоја држања и искоришћавања тих грла до максимума, који је неопходан јер овде причамо о чистој економији сточарства, истакао је др Владимир Виденовић, заменик градоначелника града Зајечара.

Виденовић је нагласио да ће локална самоуправа увек подржати овакве едукације, јер могу уродити плодом, посебно ако предавања држе врхунски стручна лица.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.