Вести

ПРЕДАВАЊЕМ ПРОФ. ДР МИРЕ РАДОЈЕВИЋ НАЈАВЉЕНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ИСТОРИЈИ ДЕМОКРАТИЈЕ И ПАРЛАМЕНТАРИЗМА У СРБИЈИ

ПРЕДАВАЊЕМ ПРОФ. ДР МИРЕ РАДОЈЕВИЋ НАЈАВЉЕНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ИСТОРИЈИ ДЕМОКРАТИЈЕ И ПАРЛАМЕНТАРИЗМА У СРБИЈИ

У Историјском архиву „Тимочка крајина“ Зајечар данас је одржано предавање на тему „Улога Николе Пашића у развоју парламентаризма у Србији“. На задовољство љубитеља историје предавање је одржала проф. др Мира Радојевић, редовни професор Катедре за историју Југославије Филозофског факултета у Београду и дописни члан САНУ. Предавањем професорке Радојевић најављена је конференција под називом Историја демократије и парламентаризма у Србији „Никола Пашић“, која ће бити одржана од 17. до 19. маја 2023. године у Историјском архиву у Зајечару.

Пре самог предавања, у Галерији Архива је одржана конференција за штампу поводом најаве будућег скупа. Посетиоцима и медијима најпре се обратио Велибор Тодоров, директор установе, изневши концепт будуће конференције. Проф. др Мира Радојевић је исказала подршку Катедре за историју Југославије одржавању конференције и указала на бенефите које студенти, као учесници, могу остварити учешћем у њеном раду. Ванредни професор Филозофског факултета у Нишу, проф. др Дејан Антић, исказао је подршку конференцији у име факултетског Департмана за историју, оценивши да покретање идеје о њеном одржавању представља храбар потез. Елена Матковић, градски већник Града Зајечара за културу, изразила је задовољство поводом идеје Архива о организовању конференције и истакла да ће Град и убудуће бити покровитељ свих научних скупова који доприносе очувању и промоцији националне и локалне историје. Говорећи детаљније о мотивима Архива за организовање конференције, презентацију је одржао Никола Милутиновић, историчар и архивиста Историјског архива у Зајечару.

Након конференције за штампу, проф. др Мира Радојевић је одржала предавање. У свом излагању, професорка Радојевић је сагледала улогу Николе Пашића у развоју српског парламентаризма од оснивања Народне радикалне странке до времена Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.