Вести

Фестивал у функцији боље видљивости локалне заједнице – Зајечар пример добре праксе

Фестивал у функцији боље видљивости локалне заједнице – Зајечар пример добре праксе

У оквиру пратећег програма јубиларних „30. Дана Зорана Радмиловића“ одржан је стручни скуп на коме је било речи о значају фестивала за бољу видљивост локалне заједнице. Поздрављајући окупљене учеснике скупа Градска већница за културу Елена Матковић је рекла: „Шта ћете боље него ову бројку од 30 година постојања фестивала „Дани Зорана Радмиловића“. Сама та бројка говори у прилог да је Зајечар видљив у Србији, а и шире управо по нашем фестивалу“.

Модератор Др Ненад Новаковић је указао на значај сарадње локалне самоуправе и институција културе како би се заједничким снагама радило на побољшању видљивости, а на примеру „Театар феста“, који се одржава у Бања Луци, објаснио је како манифестације имају и позитиван утицај на буџет заједнице. „Током трајања Театар фест, који траје шест дана, од стране учесника фестивала, као и становништва, посебно је повећана потрошња за 7%. У строгом центру града и угоститељским објектима повећан је промет за 5%, попуњеност хотелских капацитета повећана је за 9%. Када погледате те бројке, оне нису велике, али су значајне. Повећано је интересовање становништва за представе које долазе са стране, а то је бенефит и позоришта и самог града“, рекао је Новаковић.

Улога медија у најави и извештавању са фестивала веома је значајна, истакнуто је на овом стручном скупу. Укљученост медија из целе Србије доприноси повећању видљивости и препознатљивости шире од града у коме се фестивал одржава. Дељењем садржаја на друштвеним мрежама доста људи је обавештено о дешавањима на нпр. фестивалу „Дани Зорана Радмиловића“.

„Тај сегмент је толико флуидан да га и не видимо, не контролишемо га, али утиче на бољу видљивост, бољу препознатљивост и разумјевање града, а то све уз помоћ културне манифестације“, рекао је др Ненад Новаковић и додао: „Кад погледамо уназад десет година, колико ја памтим, ми нисмо имали негативних вјести са ове манифестације, што значи да је организациони дио посла задовољио форму која даје позитивну слику “.

Др Новаковић изнео је критику да јавне политике, у доброј мери, не препознају значај културних манифестација за бољу видљивост града. Он је своје излагање закључио речима: „Позоришне манифестације, као најизразитији облик презентације визуелне умјетности окупља шири круг учесника у самом процесу стварања културног производа, с тим што већи број учесника подиже цијену културног производа и омогућава бољу видљивост и распрострањеност саме манифестације.

Директор Стеријиног позорја Мирослав Мики Радоњић овом приликом је рекао да је значај културних манифестација за локалну самоуправу и њену видљивост огроман. Он се дотакао и теме буџета фестивала. „Ја сам присталица оне тезе да улагање у културу није трошак. Улагање у уметност није трошак, то је једна инвестиција за будућност, јер без онога што чини нашу културу, баштину, традицију, језик, идентитет и савремено стваралаштво ми нисмо ништа. Озбиљне државе, озбиљне заједнице много улажу у културне и уметничке манифестације зато што на тај начин показују своју снагу и да су њихови темељи на оним вредностима које представљају ту заједницу и институцију“, истакао је Радоњић. „Овде у Зајечару, ево већ 30 година трају „Зоранови дани“ а постоји и низ других манифестација, што показује да Зајечар израста у један озбиљан град. Начин на који се негује стваралаштво овде, начин на који се негују темељне вредности једне заједнице, начин на који се афирмише нешто што јесте традиција и баштина указује да је ово једна озбиљна средина и на тај начин ће се привући будући инвеститори“, додао је Мики Радоњић.

Директорка Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину Јованка Стефановић Станојевић на стручном скупу „Фестивал у функцији боље видљивости заједнице“ на примеру „Мокрањчевих дана“ прокоментарисала је како се ова општина бори за бољу позицију манифестација које чувају културу. „Неготински фестивал је ове године обележио 55 година трајања. Сложићу се са Вама да је најболнија тачка како финансирати то. Не би требало да се у наредним сезонама тај фестивал због разних разлога, пре свега финансијске природе, мора преполовити у смислу трајања. Традиција фестивала „Мокрањчеви дани“ је седмодневна, а у јавности је све учесталије заговарање тезе да је то јако дуго за једну малу средину, да се људи исцрпљују, не водећи рачуна о томе да публика није само неготинска. У публици имамо људе који нам долазе са свих страна“, истакла је Стефановић Станојевић. „На ономе на чему се радило годинама, деценијама треба радити и даље. Треба усавршавати, треба продужити чак трајање онога што има вредност и што је добро и на томе не треба бити штедљив“, додала је директорка Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.