Вести

Зајечар обележио Дан ослобођења у Првом светском рату српско-француским комеморативним свечаностима

Зајечар обележио Дан ослобођења у Првом светском рату српско-француским комеморативним свечаностима

Зајечар је обележио Дан ослобођења у Првом светском рату традиционално српско-француским комеморативним свечаностима. Тим поводом, Зајечар су посетили Њ.Е. амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор.

У салону Градске управе Зајечар најпре је приређен пријем за Њ.Е. амбасадора Француске у Србији Пјера Кошара и државног секретара у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодрага Капора, који су се састали са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем.

На састанку је било речи о очувању српско-француског пријатељства које траје више од једног века.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић истакао је овом приликом да треба да чувамо сећање на све оне који су дали своје животе за ослобођење Зајечара у Првом светском рату.

„Захваљујем се амбасадору Француске у Републици Србији Пјеру Кошару, сарадницима који су сваке године овде са нама, као и господину Капору, који су са нама обележили Дан ослобођења у Првом светском рату. Ово је прилика да се сетимо свих оних који су дали своје животе за нашу слободу. Разговарали смо о широј сарадњи наше две земље. Следеће године биће обележено 105 година од ослобођења града и то је прилика да направимо свечаност којом ћемо указати част и поштовање за све оне који су учествовали у ослобађању Зајечара“, поручио је Ничић.

Амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар казао је да треба овим догађајима да подсетимо младе генерације на дешавања 1918. године.

„Драго ми је што сам овде у Зајечару и захваљујем се градоначелнику Ничићу и господину Капору што су учествовали у овим свечаностима којима обележавамо сећање на српске, француске и мароканске војнике. На састанку смо разговарали о начинима да оживимо ово сећање на заједничку борбу код младих и да истакнемо значај тог догађаја још више“, рекао је Њ.Е. амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић уручио је и пригодан поклон Њ.Е. амбасадору Француске у Србији Пјеру Кошару.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор нагласио је да не смемо да заборавимо наше савезнике током ратова који су нам помогли у ослобађању Србије.

„Не смемо дозволити да се наши савезници и у Првом и Другом светском рату забораве и морамо да негујемо та пријатељства. Зато следеће године треба да са још више догађаја и већим бројем људи обележимо 105 година од ослобођења у Првом светском рату, да се сетимо те велике победе и величанствене победе“, каже Капор.

Након пријема, одржана је церемонија полагања венаца на Француском војном гробљу у Зајечару, у присуству представника Министарства за рад, запошљавања, борачка и социјална питања; Министарства одбране и Војске Републике Србије, представника Амбасаде Републике Француске у Србији, представника борачких организација СУБНОР-а и потомака палих бораца у ратовима 1912-1920, делегације Покрета обнове Краљевине Србије, делегације Удружења војних пензионера и резервних војних старешина и представника Града Зајечара.

Венци и цвеће положени су и на Споменик ослободиоцима палим у ратовима од 1912. до 1918. године у центру Зајечара, где су у поменутим ратовима из Зајечара живот дала 4.083 борца. Поред осталих делегација, цвеће су положили и зајечарски основци.

Присутнима су се у центру Зајечара обратили градоначелник Бошко Ничић и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор.

Француски коњички генерал Гамбета умарширао је у Зајечар 19. октобра 1918. године. Дочекан је са почастима које само српски народ може да приреди својим слободарима. Дочек је био веома свечан и узбудљив, а Гамбета те дирљиве сусрете никад није заборавио.

После церемоније полагања венаца, делегације амбасаде Француске и Владе Републике Србије посетиле су Народни музеј у Зајечару и Феликс Ромулијану.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.