Вести

НА ТРГУ ОСЛОБОЂЕЊА У ЗАЈЕЧАРУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА АРХИВА ''ТИМОЧАНИ У БАЛКАНСКИМ РАТОВИМА 1912–1913''

НА ТРГУ ОСЛОБОЂЕЊА У ЗАЈЕЧАРУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА АРХИВА ''ТИМОЧАНИ У БАЛКАНСКИМ РАТОВИМА 1912–1913''

Историјски архив „Тимочка крајина“ Зајечар обележио је 110. годишњицу Кумановске битке и почетка балканских ратова. Тим поводом, на Тргу ослобођења у Зајечару отворена је изложба под насловом „Тимочани у балканским ратовима 1912–1913.“ аутора Николе Милутиновића и Велибора Тодорова.

Изложба је отворена у оквиру пројекта реализованог средствима Министарства културе и информисања Републике Србије. Осим приређивања изложбе, пројекат је укључио и набавку изложбених паноа намењених излагању поставки на отвореном. Набавком нових паноа Архив је добио могућност да своје изложбе приређује изван зграде установе и архивску грађу коју чува приближи још широј публици излагањем на прометним локацијама.

Изложба „Тимочани у балканским ратовима 1912–1913.“ отворена је на дан завршетка Кумановске битке. Отварању су присуствовали представници локалне власти, Војске Србије, Полицијске управе у Зајечару, установа културе, као и бројни грађани и ученици зајечарских школа. У име Архива, присутнима се обратио Велибор Тодоров, директор установе, говорећи о значају рада архива и архивиста на заштити архивске грађе данас. О раду на поставци и њеној теми у име аутора је говорио Никола Милутиновић, историчар и архивиста Архива у Зајечару. Архив је имао задовољство и част да командант Тимочке бригаде, пуковник Саша Тодоров, својим говором посвећеним српској ратној прошлости прогласи изложбу отвореном. Програм отварања поставке водила је Драгана Народовић, архивисткиња зајечарског Архива. Посебан печат отварању дали су Ленка Јовановић и Давид Влајић, ученица и ученик VIII разреда ОШ „Десанка Максимовић“ у Зајечару, казивањем стихова Војислава Илића Млађег и Душана Васиљева.

Изложба „Тимочани у балканским ратовима 1912–1913.“ заснована је на архивској грађи Архива у Зајечару и Војног архива. Поставка прати пут Тимочке дивизије I и II позива кроз оба балканска рата у контексту операција целокупне српске војске. Између осталог, изложба се осврће на ратне улоге познатијих Тимочана – Николе Пашића, Николе Цоловића и Ђорђа Генчића, као и на војне операције на подручју Тимочке Крајине за време Другог балканског рата. Текстови на поставци садрже и одломке из историјских извора, којима су аутори покушали да представе рат и из угла учесника – војника, њихових команданата и војних извештача, кроз њихове личне утиске и доживљаје ратног сукоба.

Након отварања, изложба ће од уторка, 25. октобра 2022. године, бити отворена за посете у дворишту Историјског архива „Тимочка крајина“ Зајечар, радним данима између 8 и 15 часова.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.