Вести

Промена пореза најмање дотиче власнике кућа

Промена пореза најмање дотиче власнике кућа

Уколико се буду сложили одборници Скупштине града стопа пореза на стамбени и пословни простор биће повећана са 0,3 на 0,4%, док за земљиште остаје непромењена 0,3%.

Ову законску могућност искористиле су још 2013.године, по ступању закона на снагу, готово све локалне самоуправе величине Зајечара (Врање, Шабац, Јагодина, Ваљево, Крушевац...) док су у међувремену порез повећале и општина у окружењу, осим Бољевца.

Порез се рачуна на основу промета некретнина по зонама, односно у обзир се узима тржишна вредност, која је конкретно у Зајечару у односу на прошлу годину већа за станове у првој зони и пољопривредно земљиште у четвртој зони, а скоро преполовљена за пословни простор.

То практично значи да ће због повећања тржишне вредности станова у првој зони, односно због продаје новосаграђених станова у центру града, власници станова у првој зони плаћати већи порез него до сада. Међутим, од 4 207 станова у првој зони, повећањем ће бити обухваћено само 37% јер остали имају порески кредит. Власници некретнина који имају порески кредит могу да рачунају на упола мање пореско задужење.

На територији Града Зајечара, у све четири зоне има око 5.300 станова и више од 19.700 кућа.

Власницима кућа, због смањене тржишне вредности упркос повећању стопе за опорезивање, порез неће бити драстично већи него ове године. Тако ће, на пример, за кућу од 100 квадрата у другој зони порез бити већи за око 300 динара на годишњем нивоу, а у четвртој зони чак и нижи неколико динара.

Нове стопе пореза биће примењиване од 1.јануара 2017.године.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

  • 09
    јул
    Решења о утврђеном порезу на имовину на Порталу еУправа

    Суграђани који имају регистрован профил на Порталу еУправа од данас добијају електронско Решење о утврђеном порезу на имовину за 2020. годину путем нове услуге електронске доставе у своје Јединствено електронско сандуче на овом порталу.

    Више
  • 23
    феб
    Плаћање пореза - законска обавеза

    Начелник Одељења за локалну пореску администрацију града Зајечара Драган Каран каже да је наплата прве рате пореза на имовину у Зајечару добра и на нивоу је прошлогодишње у истом овом периоду. За дужнике који нису платили порез претходних година, нуди се могућност репрограма и плаћања на рате.

    Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.