Вести

Бадње дрво спремно за прославу Бадње вечери

Бадње дрво спремно за прославу Бадње вечери

Тимочка епархија и Град Зајечар почели су јутрос обележавање Бадњег дана који је увод у највећи хришћански празник рођења Исиса Христа. По старом српском обичају јутро пред Божић сече се Бадње дрво које ће вечерас бити заложено као симбол здравља, напретка и љубави.

Прослава Бадњег дана у Зајечару почела је јутрос на брду Вршка Чука изнад града где је посечено церово дрво. Дрво које ће вечерас бити заложено на градском тргу, посекао је помоћник градоначелника Зајечара Срђан Недељковић, у присуству свештенства Тимочке епархије.

Нека је овај бадњак благословен свима за које смо га исекли и који ћемо налагати вечерас на зајечарском тргу. Нека његове варнице симболизују напредак, богатство, љубав, здравље, све оно што нам треба, мир у души и љубав међу нама,

поручио је протојереј Игор Ивковић.

Уношењем бадњака у наше домове уносимо топлину, радост, светлост и љубав јер нам је то неопходно и као народу и као породици. Треба се држати традиције, народних обичаја и православља који је стуб и ослонац нашег опстанка на овим просторима. Мир Божји, Христос се роди! ,

рекао је помоћник градоначелника Недељковић.

У Храму пресвете Богородице у Зајечару Бденије почиње у 16 сати, након чега свечана литија креће ка центру града. Налагање бадњака је на Тргу ослобођења у 18 сати. Окупљеним грађанима биће служени чај, грејана ракија и вино. Божићну литургију тачно у поноћ служиће владика Иларион са свештенством.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

  • 06
    јан
    Зајечар: Сечење бадњака у зору -Срећан Бадњи дан

    Традиционалним сечењем бадњака у оближњим шумама и Зајечарци који славе Божић по јулијанском календару, почели су у рану зору обележавање Бадњег дана.

    Више
  • 05
    јан
    Зајечар се припрема за Бадњи дан

    Прослава Бадњег дана у Зајечару почиње 6.јануара у 7,30, када ће бити посечено бадње дрво. Бденије почиње у 16 сати, након чега свечана литија креће ка центру града. Налагање бадњака је на Тргу ослобођења у 18 сати. Окупљеним грађанима биће служени чај, грејана ракија и вино.

    Више
  • 07
    дец
    Семинар за пољопривреднике: Помоћ града у 2017.години

    У организацији Пољопривредне стручне службе „Агрознање“, у просторијама Регионалне привредне коморе Зајечар одржан је 8. Семинар за пољопривредне произвођаче. Срђан Недељковић, помоћник градоначелника за пољопривреду, представио је програм буџетских мера помоћи пољопривредницима у 2017.години.

    Више
  • 23
    нов
    Саднице воћа за крај програма помоћи поплављеним газдинствима

    Власници мањих газдинстава, која су претрпела штету у поплавама 2014.године, њих 48, данас су могли да преузму саднице трешања, вишања и шљива у оквиру пројекта који спроводи Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација уз подршку Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине.

    Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.