Вести

Сарадња СССР и СФРЈ у зборнику докумената Фото: Историјски архив

Сарадња СССР и СФРЈ у зборнику докумената

У галерији зајечарског архива данас је одржана промоција књиге Зборника докумената под називом „Сусрети и разговори на највишем нивоу руководилаца Југославије и СССР-а 1965-1980“.

Документи говоре о сложеним односима прошлога века, о временима сарадње и годинама сукоба.

Kњиге су посвећене периоду у коме су Југославија и Совјетски Савез имали врло интензивне односе. Онај ко пажљиво буде читао ове књиге моћи ће из својеврсног угла комунистичких лидера да види историју педесетих, шездесетих или седамдесетих година 20. века. То је време великих ломова, преломница честих сусрета,

објашњава др Љубодраг Димић, дописни члан Српске академије наука и уметности.

Према речима Миладина Милошевића, в.д. директора Архива Југославије, књига „Сусрети и разговори на највишем нивоу руководилаца Југославије и СССР-а 1965-1980“, представља право богатство.

Kњигу могу да читају дипломате, политичари, сви истраживачи, а веома је значајна и за ширу јавност. Наиме, то је наша блиска прошлост и утолико је и за ширу јавност веома доступно, разумљиво и приступачно,

казао је Милошевић.

Зборник докумената је заједнички пројекат Архива Југославије Београд и Росархива из Москве.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.