Вести

Потписан је уговор о са- оснивању Међународне филозофске школе ФЕЛИКС РОМУЛИАНА

Потписан је уговор о са- оснивању Међународне филозофске школе ФЕЛИКС РОМУЛИАНА

У Градској управи у Зајечару потписан је уговор о са- оснивању Међународне филозофске школе ФЕЛИКС РОМУЛИАНА између Народног позоришта Тимочке Крајине – Центра за културу „Зоран Радмиловић“ из Зајечара и Центра за примењену филозофију и друштвена истраживања. Како је истакао директор установе „Зоран Радмиловић“ Владимир Ђуричић , до сада није било званичног документа о оснивању школе и ово је први пут да се потписује такав уговор иако је филозофска школа радила у 2 наврата : од 1993-1999.године и од 2006.до 2017.године.

Први пут ће школа имати оснивачке акте, уговор и правнилник о раду. Циљ је да се обезбеде такви услови да школа не зависи од друштвених превирања и жеље појединаца и да се ова дивна идеја реализује без обзира на персонална решења било у филозофском центру , у установи „Зоран Радмиловић“ или у Граду Зајечару.

Дугогодишњи директор Филозофске школе Слободан Дивјак подсетио је на обнављање рада Филозофске школе 2006 године, када је група филозофа из Београда међу којима је био и он идеју о обнављању школе изнела тадашњем и садашњем градоначелнику Бошку Ничићу, који је свесрдно подржао. Дивјак је изразио захвалност градоначенику Ничићу јер је годинама подржавао рад филозофске школе.

Школа је јединствена јер су њени полазници били студенти из свих главних Универзитетских центара у Србији. Она је била најпосећенија школа овог типа коју су осим студената похађали и професори филозофије у средњим школама и организовали семинаре унутар ње. Од предавача кроз ову школу прошли су готово сви наши истакнути теоретичари, а било је и страних гостију. Теме нису биле чисто академске, теоретске , већ су налазиле спој између теорије и живота. Он је изразио наду да ће школа постати регионална и да ће се у њој успоставити дијалог између наших теоретичара и оних из иностранства, јер је само дијалог средство развоја филозофске теорије, нагласио је Слободан Дивјак.

Директор Центра за примењену филозофију и друштвена истраживања проф др Миленко Бодин је истакао да је за њега изузетна част да постане директор филозофске школе, у чијем раду је раније учествовао као заменик директора . Ово је пример како једна градска управа и њени представници из области културе и једна врта интелектуалне средине као што је филозофски центар могу да нађу не само заједнички интерес већ и да препознају нешто што представља национални значај. Ова школа наиме репрезентује не само Зајечар и Тимочку Крајину већ и Србију, јер је одавно прешла њене границе.

Како је уговором прецизирано , град ће плаћати само смештај, исхрану и превоз регистрованих учесника , као и штампање зборника радова са филозофске школе али не и хонораре предавача и друге трошкове, како је било раније. Филозофски центар ће настојати да обезбеди спонзоре, као из земље тако и из иноистранства који би били вољни да помогну рад школе. Одржавање Међународне филозофске школе ФЕЛИКС РОМУЛИАНА планирано је крајем августа и трајаће три до пет дана, зависно од броја у

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.