Вести

Одржано предавање за пољопривреднике у Грљану

Одржано предавање за пољопривреднике у Грљану

У малој сали Месне заједнице Грљан одржано је предавање за пољопривредне произвођаче у организацији Града Зајечара и Пољопривредне стручне службе „Агрознање” Зајечар.

О плановима Града Зајечара за 2019 год. када је област пољопривреде у питању, говорила је Весна Станковић градски већник за пољопривреду.

-Предстоји нам година у којој ће град у пољопривреду уложити 19 милиона динара, што је двоструко више улагања него претходне године. Овде има оних који су већ користили субвенције које Град даје за развој пољопривреде. Верујем да су средства искоришћена на најбољи начин и да смо помогли у повећању броја квалитетних грла и површина под засадима воћа. У воћарству ће се субвенционисати набавка сертификованих садница и нове ситне механизације и опреме за наводњавање.За сточарство наравно остају инвестиције за куповину уматичених грла говеда, оваца и коза. Осим тога моћи ће да се набаве и опрема за мужу, хлађење млека као и опрема за паковање млека и млечних производа. Новина је да ће се у овој години одобравати и средства за жичане ограде за воћњаке због великих штета које наши воћари имају због дивљачи на овим просторима. На основу прошлогодишњих искустава и кроз разговоре са пољопривредним произвођачима усвојили смо и неке сугестије, те ће тако пољопривредни произвођачи моћи да за предвиђени износ по домаћинству који је ове године максимално 140.000 динара моћи да имају више инвестиција у оквиру једног сектора.

Предавачи ПСС “Агрознање“ у наставку трибине одржали су предавање о подстицајима које даје Министарство пољопривреде, као и о конкурсима и правилницима које пољопривредници могу да користе ове године из Републичког буџета. Велику пажњу произвођачи су посветили предавању о стању и текућим проблемима у засадима вишања. Дате су препоруке о активностима које би воћари требали да спроведу у наредних месец дана у својим воћњацима о чему је говорио Михаило Жикић саветодавац ПСС „Агрознање“. Поред тога, сточари су могли да чују најновије препоруке о хигијени муже и здрављу животиња.

Ова трибина је добар пример колико је сарадња Града, Пољопривредне стручне службе и представника МЗ из села важна за пољопривредне произвођаче, јер је један од проблема слаба информисаност наших произвођача о текућим конкурсима из области пољопривреде.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.