Вести

"Да ли знамо": Кампања подстицаја позитивног деловања друштва према особама са инвалидитетом

Трибина која се зове “Да ли знамо” у оквиру пројекта “И ми смо ту”, кампање подстицаја позитивног деловања друштва према особама са инвалидитетом, одржана је данас у Зајечару.

Пројекат се организује у оквиру платформе „Одрживи развој за све“, под покривитељством фондације Ана и Владе Дивац, уз подршку владе Швајцарске и Немаче, а имплемнтира се уз помоћ Немачке огранизације за међународну сарадњу ГИЗ у оквиру пројекра “Реформа јавних финансија Агенда 2030”.

Иван Симић, секретар Друштва за церебралну и дечију парализу, каже да данашња трибина представља завршну активност целог пројекта који је имао три фазе.

„Прва активност је била то да смо дали оглас на локалној ТВ, који је ишао две недеље, који је позивао особе са инвалидитетом које не знају да постоје удружења, да могу да се јаве, да питају ако им нешто треба, да сазнају колико удружења могу да им помогну“, наводи Симић и додаје:

„Друга активност је била мала анкета, у оквиру које смо покушали да утврдимо економски статус, то јест степен, да не кажем сиромаштва, звучи мало јако, али то јесте тако, да видимо неку слику, пресек у каквом економском положају су особе са инвалидитетом у локалној заједници“.

Анкетирано је 30 особа, каже, без обзира на пол, узраст и врсту инвалидности.

„Трећа и можда најбитнија активност јесте да се састанемо са институцијама представницима удружења особа са инвалидитетом и локалном самоуправом, то јест са свим релевантним чиниоцима који имају као своју циљну групу и као своје кориснике особе са инвалидитетом“, рекао је Симић и захвалио се домаћину Граду Зајечару, који је помогао у организацији, уступио простор и учествовао на самој трибини.

Ово је посебно важно, с обзиром на то да се у протеклом периоду због епидемије није могла остваривати међусобна сарадња на овакав начин, већ се све радило путем мејлова, вибера, телефоном…

У име локалне самоуправе присутне је поздравила Ивана Ћебић, члан Градског већа задужена за област јавног здравља, заштиту деце, борачка и инвалидска питања.

„За сензибилизацију различитих система друштва за потребе и остваривање основних људских права особа са инвалидитетом, као и за презентацију права и услуга које особе са инвалидитетом могу да остваре у оквиру различитих делатности, трибине овог типа имају велики значај“, казала је Ћебић.

Трибини су присуствовали и представници Црвеног крста, Националне службе за запошљавање, Одељења за локални економски развој Градске управе у Зајечару, Установе за боравак и смештај деце ометене у развоју „Облутак“ и бројних других институција и удружења која се баве особама са инвалидитетом.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.