Канцеларија за младе - Пројекти

STAR (STreet ARt for Social Inclusion)

STAR (STreet ARt for Social Inclusion)

Ime projekta: STAR (STreet ARt for Social Inclusion)

Trajanje: 1. 11. 2019 – 31. 10. 2022 (36 meseci)

Finansiran: Evropa za gradjane I gradjanke – Demokratsko angažovanje i učešće

Uloga grada Zaječara: Partner

Grad Zaječar sprovodi projekat “STAR” (STreet ARt) kao partner Italijanskoj opštini Arkugnano koja je glavni nosilac projekta. Projekat “STAR” je sufinansiran od strane Evropske unije kroz program “Evropa za gradjane I gradjanke” u okviru mere 2: Demokratsko angažovanje I učešće građana. Projekat je odobren i Ugovor o grantu br. 2019 – 1564/01-001 je potpisan između EACEA (Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelnu tehniku i kulturu) i opštine Arkugnano za implementaciju Projekta.

Projekat stvara mrežu sa zajedničkom strategijom koja promoviše socijalnu inkluziju i smanjuje marginalizaciju rehabilitacijom devastiranih i napuštenih područja evropskih gradova kroz uličnu umetnost.

Gradovi I opštine partneri:

  • Opština Arcugnano (IT) – Vodeći partner
  • Gradsko veće Beato/Lisabona (PT)
  • Direkcija za kulturu, omladinu i sport – Peć (KSZ)
  • Stichting Street Art Museum Amsterdam (NL)
  • Opština Trebnje (SLO)
  • Pargaujas novada pasvaldiba (LV)
  • Opština Valona (AL)
  • Opština Mioveni (RO)
  • EPMA (CZ)
  • Opština Bidgošč (PL)
  • Grad Mostar (BiH)
  • Kitev – Kultur im Turm – Oberhauzen (DE)
  • Grad Zaječar (RS)
  • Opština Ređo Emilija (IT)
  • Evropsko udruženje za lokalnu demokratiju (FR)

Grad Zaječar aktivnosti na projektu sprovodi uz pomoć neformalnog udruženja “Outhide festival” čiji je predstavnik imenovan u projektni tim rešenjem gradonačelnika.

U okviru projekta, u gradu Zaječaru su održane dve radionice to jedna u Timočkom omladinskom centru, a druga u Gumnaziji. Na radionicama se govorilo o učešću mladih u donošenju odluka, kao I o ekologiji kao jednoj od aktuelnih tema današnjice. Mladima je predstavljen koncept ulične umetnosti I na koji način izrada murala može doprineti informisanju gradjana o važnim temama, podizanju svesti o značaju ekologij, prenošenju odredjenih poruka, kao I poboljšanju izgleda fasada I eksterijera.

Na radionicama je učestvovalo 25 mladih od 16 – 22 godine.

Lokacija: Timočki omladinski centar I Gimnazija Zaječar

Nakon toga, oslikana su dva murala. U oslikavanju prvog murala, učestvovali su srednjoškolci I sam mural je uradjen blizu srednjoškolskog centra. Ideja za mural, ribar koji nosi punu kantu smeća, nastala je zajedničkim snagama mladih I muraliste Nikole Dančevića koji je isti I izradio. Radilo se 4 dana zbog obilnih padavina uz pomoć JP “Timok održavanje” koje je ustupilo korpu ladi lakše izrade.

Broj učesnika: 28

Lokacija: Kneginje Ljubice

Drugi mural, oslikan je pored škole “Ljubica Radosavljević Nada” uz pomoć dece koja istu školu I pohadjaju. Tema je bila ekologija, a muralista Vuk Đurić iz Čačka sa svojom ekipom, predstavio je skicu “Plave vrane” koja izlazi iz gomile smeća, a u kljunu drži “Natalijinu Ramondu”, našu autohtonu vrstu cveća. Nakon ove radionice, deca su bila znatiželjna jer su prvi put imala priliku da vide process izrade murala, a neki od njih su nakon toga počeli I sami da crtaju.

Broj učesnika: 30

Lokacija: Blizina škole “Ljubica Radosavljević Nada”

Održena je I radionica u Amsterdamu gde je predstavljen grad Zaječar I njegova uloga u projektu. Održane su studijske posete muzejima, crtanje murala sa celom grupom i upoznavanje sa gradom.

U planu je oslikavanje trećeg murala, u period jul/avgust 2022. Godine čija će tema biti takodje ekologija, a biće oslikan u blizini srednjoškolskog centra.


Applicable to the Strand 2 – "Democratic Engagement and Civic Participation"

Measure 2.2 "Network of Towns"


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.